Quantcast

Ελλάδα και άλλες 3 χώρες θέλουν πλαφόν αερίου στα 150 αντί των 275 ευρώ/MWh που προτείνει η Κομισιόν

Οι υπουργοί πρόκειται να "συγκρουστούν" για την πρόταση της Κομισιόν

Η Ελλάδα, η Πολωνία, η Μάλτα και το Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέρριψαν την πρόταση για ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καθώς οι 27 υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ συναντούνται την Πέμπτη για να συζητήσουν περισσότερους τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί πρόκειται να “συγκρουστούν” για την πρόταση της Κομισιόν, η οποία αναστάτωσε τόσο τους υποστηρικτές μιας αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά όσο και τους σφοδρούς πολέμιούς της.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι ένα πλαφόν στα 150-200 ευρώ/MWh είναι “ρεαλιστικό”. “Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, να μειώσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα”, δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο είναι “αστεία”, δήλωσε από τη μεριά της η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα.

“Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (…) δεν λέει με σαφήνεια αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντερ Στράτεν προσερχόμενος στις συνομιλίες.

Η Μάλτα ήταν επίσης δυσαρεστημένη με το προτεινόμενο πλαφόν, με την υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μίριαμ Ντάλι να λέει ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός το καθιστούν “σχεδόν αδύνατο”.

Μέχρι και 15 χώρες της ΕΕ ζητούν ένα καθορισμένο όριο για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους μετά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Αύγουστο, καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες προς την Ευρώπη μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η αντίδραση προέρχεται από ένα μικρότερο αλλά ισχυρό στρατόπεδο με επικεφαλής τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία. Μαζί με την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, λένε ότι ένα πλαφόν θα μπορούσε να μετατοπίσει την προσφορά αλλού και να μειώσει τα κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρότεινε να περιοριστεί η τιμή του φυσικού αερίου εάν υπερβαίνει τα 275 ευρώ/MWh για δύο εβδομάδες και εάν, ταυτόχρονα, οι τιμές είναι κατά 58 ευρώ υψηλότερες από μια παγκόσμια τιμή αναφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Η Εσθονός υπουργός ήταν ο μόνη που δήλωσε ότι το σχέδιο είναι “οκ λίγο πολύ” ως προσωρινό μέτρο και μόνο για την αντιμετώπιση των ακραίων αυξήσεων των τιμών και όχι ως μόνιμη λύση. “Η Ευρώπη πρέπει να εξακολουθεί να είναι μια ελκυστική αγορά φυσικού αερίου”, δήλωσε η Ρίινα Σικούτ, “Οποιαδήποτε μέτρα για τα ορυκτά και το φυσικό αέριο δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε οικονομικά προσιτή ενέργεια που έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Και αυτή είναι η ανανεώσιμη ενέργεια”.

Η ΕΕ ενέκρινε μια σειρά από μέτρα για τον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης μετά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών το περασμένο καλοκαίρι, από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέχρι νέους φόρους στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών.

Ωστόσο, το ζήτημα του τρόπου εφαρμογής και του αν θα τεθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει διχάσει την ΕΕ εδώ και μήνες.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση των Υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου για την ενέργεια. Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές νωρίτερα, οι “15” επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.