Ελλάδα και Αίγυπτος ενωμένες απέναντι στο μηνμόνιο Τουρκίας – Λιβύης

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, με στόχο την ανάδειξη των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην περιοχή και την λήψη διεθνούς στήριξης των θέσεών τους για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ – Σούκρι χθες το βράδυ.

Η τηλεφωνική επαφή πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.  

Την καταδίκη τους στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη εξέφρασαν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής βουλής, Άμπντελ Άαλ, διεμήνυσε πως η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν» τόνισε επίσης ο ίδιος.

Ο κ. Άμπντελ Άαλ κατέληξε:

«Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».