Έληξε το ζήτημα των F-35: «Όχι» από τη Γερουσία των ΗΠΑ για μεταφορά τους στην Τουρκία

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Ένα μεγάλο «όχι» είπε η Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με την αποστολή μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται η πρόνοια για ακύρωση της συμφωνίας για την απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Με ψήφους 86 υπέρ και 8 κατά, οι γερουσιαστές ενέκριναν τον νόμο για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο νόμος εστάλη στο Όβαλ Όφις για υπογραφή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, και δίνονται 30 εκατομμύρια δολάρια στο Πεντάγωνο για να αποθηκεύσει τα μαχητικά αεροσκάφη που είχε αγοράσει η κατοχική δύναμη.

Αναφέρονται και τα εξής: «Απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία και εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η απόκτηση του (ρωσικού συστήματος) S-400 από την Τουρκία αποτελεί σημαντική συναλλαγή στο πλαίσιο της Πράξης για την Αντιμετώπιση της Ρωσικής Επιρροής στην Ευρώπη και την Ευρασία (CAATSA) και ο Πρόεδρος θα πρέπει να εφαρμόσει κυρώσεις στο πλαίσιο αυτού του νόμου».