Ορισμένες από τις πιο ενοχλητικές απαγορεύσεις σχετικά με τα υγρά σε πτήσεις και τους φορητούς υπολογιστές σε χειραποσκευές θα καταργήσει η Βρετανία από το 2024.
Η κυβέρνηση του Λονδίνου έθεσε χθες διορία μέχρι τον Ιούνιο του 2024 προκειμένου τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας να εγκαταστήσουν νέα μηχανήματα ανίχνευσης, που παρέχουν ακριβέστερη, τρισδιάστατη απεικόνιση του περιεχομένου αποσκευών. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν σε επιβάτες να μεταφέρουν υγρά σε δοχεία περιεκτικότητας μεγαλύτερης των 100 ml. Το νέο όριο θα βρίσκεται στα δύο λίτρα. Την ίδια ώρα, οι επιβάτες σε αεροδρόμια που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα ανίχνευσης δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αφαιρούν τους φορητούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές από τη χειραποσκευή τους για να τις επιδείξουν στο προσωπικό ασφαλείας, όπως γίνεται σήμερα. Η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία για την εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.
Οι σημερινοί επιβάτες οφείλουν να αφαιρούν λάπτοπ, τάμπλετ και υγρά από τη χειραποσκευή, περιορίζοντας τη ροή επιβατών σε πολυσύχναστες ζώνες τερματικών σταθμών. Οι κανόνες αυτοί επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2006, για να αντικαταστήσουν τα αρχικά –δρακόντεια– μέτρα, διάρκειας τριών μηνών, που απαγόρευαν διαρρήδην τη μεταφορά υγρών, ανεξαρτήτως όγκου, από επιβάτες στην καμπίνα.
Από το 2006
Το καλοκαίρι του 2006, η βρετανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ματαίωσε τα σχέδια τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία σχεδίαζε να ανατινάξει περισσότερα από δέκα αεροσκάφη κρύβοντας υγρά εκρηκτικά σε κουτάκια αναψυκτικών. Οι επτά κατηγορούμενοι για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και απόπειρα ανθρωποκτονίας, μέλη της Αλ Κάιντα, καταδικάστηκαν για το σχέδιο που στόχευε δέκα υπερατλαντικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η απόφαση της κυβέρνησης να απαιτήσει από τα αεροδρόμια να τοποθετήσουν μηχανήματα απεικόνισης, εξίσου αξιόπιστα με τα ιατρικά αντίστοιχά τους, θα επιτρέψει έστω και μερική επιστροφή στην ταξιδιωτική κανονικότητα. Οι υπάρχοντες κανόνες θα συνεχίσουν να ισχύουν σε όσα αεροδρόμια δεν έχουν εγκαταστήσει τις νέες απεικονιστικές συσκευές. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Μαρκ Χάρπερ, υπογράμμισε ότι η νέα τεχνολογία θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους αναμονής σε ουρές και «θα βελτιώσει την ταξιδιωτική εμπειρία, περιορίζοντας ταυτόχρονα πιθανές απειλές».
Τα καινοτόμα μηχανήματα χρησιμοποιούνται ήδη σε αμερικανικά αεροδρόμια, όπως αυτά της Ατλάντα Χάρτσφιλντ-Τζάκσον και Οχέαρ στο Σικάγο. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής σε βρετανικά αεροδρόμια υπήρξε μία από τις δεσμεύσεις του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε θέσει ως διορία το 2022 για την ολοκλήρωση του έργου.