Ελ Σαλβαδόρ: Τουλάχιστον 138 μετανάστες δολοφονήθηκαν αφού απελάθηκαν από τις ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Περισσότεροι από 138 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ δολοφονήθηκαν μετά την απέλασή τους από τις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια.

Από το 2013 και έπειτα, έχουν δολοφονηθεί περίπου 140 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ μετά την απέλασή τους από τις ΗΠΑ, όπως κατέγραψε σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ίδια οργάνωση τόνισε το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες, εν μέσω δρακόντειας πολιτικής απέναντί τους από μέρους της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στην έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Απελαθέντες στον κίνδυνο», η ΜΚΟ σημείωσε πως μπόρεσε να τεκμηριώσει 138 υποθέσεις πολιτών του Σαλβαδόρ που δολοφονήθηκαν αφού απελάθηκαν. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν ίσως είναι πολύ υψηλότερος και ότι οι αρχές δεν συγκεντρώνουν καν στοιχεία για τις υποθέσεις αυτής της φύσης.

Εντόπισαν επίσης 70 υποθέσεις στις οποίες πολίτες του Σαλβαδόρ που απελάθηκαν υπέστησαν βασανιστήρια, σεξουαλική βία, άλλες μορφές κακοποίησης, ή εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόζει πολύ πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα έχοντας καταστήσει δυσκολότερο στους πολίτες κρατών της κεντρικής Αμερικής να ζητούν άσυλο. Αναγκάζει έτσι χιλιάδες εξ αυτών να περιμένουν στο Μεξικό μέχρι να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα ειδικά αρμόδια δικαστήρια.

Το σχετικό κείμενο της ΜΚO αναφέρει ότι «οι πολιτικές για το άσυλο και τη μετανάστευση γίνονται πιο αυστηρές στις ΗΠΑ. Τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας συνεχίζουν να ταλανίζουν το Ελ Σαλβαδόρ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραβιάσει επανειλημμένα την υποχρέωσή της να προστατεύει τους Σαλβαδοριανούς από την επαναπροώθησή τους και την έκθεσή τους σε σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και ακόμη και τη ζωή τους».

Στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορούνται τόσο οι συμμορίες που δρουν στο Ελ Σαλβαδόρ ότι βάζουν στο στόχαστρο απελαθέντες, όσο και η κυβέρνηση της χώρας διότι δεν τους προστατεύει. Κατηγορούνται επίσης οι ΗΠΑ ότι «θέτουν σε κίνδυνο» και μάλιστα «εν γνώσει τους» τους μετανάστες που απελαύνουν.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι μια χώρα όπου τηρούνται οι νόμοι», χωρίς όμως να αντικρούσει συγκεκριμένα όσα καταγγέλλει η Οργάνωση, ενώ πρόσθεσαν οι άνθρωποι του υπουργείου: «Αν κάποιος φθάνει στα σύνορά μας θα περιμένει στο Μεξικό ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του στο δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις μετανάστευσης. Εάν δεν δικαιούται να βρίσκεται νομίμως στις ΗΠΑ θα του δοθεί η ευκαιρία να ζητήσει άσυλο σε κάποια άλλη χώρα ή να επαναπατριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ τονίζει πως μπόρεσε να συνδέσει άμεσα σε πολλές υποθέσεις τους λόγους που οι μετανάστες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους με τις δολοφονίες τους. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην Καμίλα Ντίας Κόρδομπα, μια 29χρονη διαφυλική που ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2017 καθώς δεχόταν απειλές κατά τη ζωής της και εκβιαζόταν από μέλη της συμμορίας Barrio 18.

Μετά την απέλασή της, τον Νοέμβριο του 2017, αναγκάστηκε να εκδίδεται στο Σαν Σαλβαδόρ, όπου απήχθη και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς, όπως κατήγγειλαν πρόσωπο στο στενό περιβάλλον της αλλά και η γενική εισαγγελία του Ελ Σαλβαδόρ.

Όταν «απορρίφθηκε το αίτημά της να της χορηγηθεί άσυλο η προστασία στις ΗΠΑ, ή οπουδήποτε αλλού, ο κίνδυνος που αντιμετώπιζε ήταν ακριβώς αυτός: να δολοφονηθεί», είπε το φιλικό πρόσωπο της Ντίας Κόρδομπα στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πολλοί ακόμη μετανάστες που απελάθηκαν λένε πως η ζωή τους κινδυνεύει στην πατρίδα τους.