Quantcast

Εκβιασμός Πούτιν: Η επισιτιστική κρίση θα λυθεί αν αρθούν οι κυρώσεις – Τι ζήτησε από τον Ντράγκι

Η Μόσχα κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες, όπως λέει, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ανοιχτός εκβιασμός του Βλαντίμιρ Πούτιν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα Πέμπτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Δύση θα άρει κυρώσεις, ανέφερε το Κρεμλίνο.

 

Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Είπε επίσης στον Ντράγκι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία.

«Η Δύση ευθύνεται για τα προβλήματα με τις εξαγωγές της Ουκρανίας»

Το Κρεμλίνο απέρριψε νωρίτερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι εκείνη είναι που έχει προκαλέσει μια τέτοια κατάσταση επιβάλλοντας κυρώσεις.

«Κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Μόσχα κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες, όπως λέει, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο, ενώ το Κίεβο έχει πει ότι η Ρωσία έχει κλέψει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της.

Απορρίπτει η Μόσχα: Δεν είναι σοβαρό το ιταλικό σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτίμησε, σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, πως το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία που πρότεινε η Ιταλία δεν είναι «σοβαρό».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι γνωρίζει το περιεχόμενο μόνο από τον Τύπο, καθώς το κείμενο δεν έχει διαβιβασθεί στη Μόσχα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, είχε πει τη Δευτέρα ότι είχε παραληφθεί και ήταν υπό εξέταση.

«Είναι θέμα ότι η Κριμαία [η ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία] και το Ντονμπάς [μια αυτόνομη περιφέρεια που αναγνωρίζεται από τη Μόσχα] (θα) ανήκουν στην Ουκρανία με μεγάλη αυτονομία» είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση RT.