Quantcast

Έκθεση: Αυτές ήταν οι χώρες με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο το 2022

Σύμφωνα με την παγκόσμια ετήσια κατάταξη της ελβετικής εταιρείας IQAir

Η Λαχώρη στο Πακιστάν ανέβηκε πάνω από δέκα θέσεις και έγινε η πόλη με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο το 2022, σύμφωνα με την παγκόσμια ετήσια κατάταξη της ελβετικής εταιρείας IQAir.

 

Η εταιρεία IQAir, η οποία ειδικεύεται στην προστασία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και στην ανάπτυξη προϊόντων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και του καθαρισμού του, δημοσίευσε σήμερα έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το Τσαντ στην κεντρική Αφρική πήρε το 2022 τη θέση του Μπαγκλαντές ως η χώρα με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ποιότητα του αέρα στη Λαχώρη επιδεινώθηκε στα 97,4 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, από 86,5 που ήταν το 2021, καθιστώντας την τήν πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως.

Η πόλη Χοτάν, η μοναδική κινεζική πόλη που βρίσκεται στις πρώτες 20 θέσεις, ακολουθεί την Λαχώρη με 94,3 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο.

Οι επόμενες δύο πόλεις στην κατάταξη είναι ινδικές: το Μπιγουάντι, στα περίχωρα του Νέου Δελχί, με επίπεδα ρύπανσης 92,7, και το Δελχί αμέσως μετά με 92,6.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ως όριο ασφαλείας τη μέγιστη συγκέντρωση 5 μικρογραμμαρίων PM2.5 ανά κυβικό μέτρο.

Το Τσαντ έχει κατά μέσον όρο 89,7, και το Ιράκ, το οποίο ξεχωρίζει ως η δεύτερη πιο μολυσμένη ατμοσφαιρικά χώρα, έχει 80,1.

Το Πακιστάν, όπου βρίσκονται οι δύο από τις πέντε πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα για το 2022, είναι η τρίτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη με 70,9 και ακολουθεί το Μπαχρέιν με 66,6.

Η ποιότητα του αέρα του Μπαγκλαντές βελτιώθηκε από το 2021, όταν ήταν η χώρα με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην τελευταία αυτή έκθεση βρίσκεται στην πέμπτη θέση με επίπεδα PM2.5 στο 65,8 από 76,9.

Η Ινδία, που έχει ορισμένες από τις πόλεις με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, βρίσκεται στην όγδοη θέση στην τελευταία έκθεση με επίπεδα PM2.5 στα 53,3.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν την χειρότερη ποιότητα αέρα στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, όπου σχεδόν το 60% του πληθυσμού ζει σε περιοχές με συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 τουλάχιστον επτά φορές υψηλότερη από τα προτεινόμενα επίπεδα από τον ΠΟΥ.

Ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζει σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά απειλή για την υγεία του.

Το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει τον καθαρότερο αέρα παγκοσμίως με συγκέντρωση PM2.5 1,3, ενώ η Καμπέρα τον καθαρότερο για πρωτεύουσα με 2,8.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters