Εκλογές στην Ιταλία – Λέτα: Αν η δεξιά κερδίσει, ο Πούτιν θα είναι ο πρώτος που θα γιορτάσει

«Η ιδέα να ενδώσουμε στον εκβιασμό του Πούτιν είναι τρέλα», δήλωσε ο ηγέτης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος

Ο ηγέτης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ενρίκο Λέτα δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «συμμετέχει» στις γενικές εκλογές στην Ιταλία και ελπίζει σε μια νίκη της κεντροδεξιάς την ερχόμενη Κυριακή.

 

«Η ιδέα να ενδώσουμε στον εκβιασμό του Πούτιν είναι τρέλα», δήλωσε ο Λέτα.

«Ελπίζω πως οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου θα είναι επίσης μια ψήφος γι’ αυτό και ότι ο ιταλικός λαός δεν θα ψηφίσει τους φίλους του Πούτιν. Ο Πούτιν συμμετέχει στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και θα είναι ο πρώτος που θα κοιτάξει το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να καταλάβει αν είναι θετικό ή αρνητικό γι’ αυτόν. Αν η δεξιά κερδίσει, ο Πούτιν θα είναι ο πρώτος που θα γιορτάσει», δήλωσε ο Λέτα.

«Είσαι είτε από εδώ είτε από εκεί, είτε με τον Πούτιν είτε με την Ευρώπη. Η ιταλική δεξιά είναι εξαιρετικά ασαφής σ’ αυτό το θέμα και αυτό είναι πολύ αρνητικό για τη χώρα μας, επειδή η Ευρώπη δεν θα είναι ασαφής», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν του είπε πως δεν υπάρχουν ιταλικά ονόματα στην έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη ρωσική χρηματοδότηση προς ξένα κόμματα και πολιτικούς.

Η έκθεση, σύμφωνα με την οποία από το 2014 η Ρωσία έχει δώσει περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια σε ξένα κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 20 χώρες, προκάλεσε σάλο στη διάρκεια της ιταλικής προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας είχε εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν το θαυμασμό του για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως δήλωσε πως άλλαξε γνώμη μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επίσης στο παρελθόν φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν. Ενώ ο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει πως η Ιταλία πρέπει να συμπαραταχθεί με τους δυτικούς συμμάχους της σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Σαλβίνι έχει εκφράσει επιφυλάξεις γι’ αυτές.