Εκλογές στη Γαλλία: Ξεκινά περίοδος πολιτικής αστάθειας – Ο αποδυναμωμένος Μακρόν και τα σενάρια νέας προσφυγής στις κάλπες

Η παράταξη του Μακρόν απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία και θα δυσκολευτεί να βρει στηρίγματα στη νέα Εθνοσυνέλευση

Κλυδωνισμούς στη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στην πολιτική σταθερότητα της Γαλλίας, προκαλεί η αδυναμία του να κερδίσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Η παράταξη του Μακρόν απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία και θα δυσκολευτεί να βρει στηρίγματα στη νέα Εθνοσυνέλευση. Η Αριστερά με επικεφαλής του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ εκτίναξη των δυνάμεών της είδε και η ακροδεξιά Μαριν Λεπέν.

Το να σχηματιστεί κάποιου είδους κοινοβουλευτική πλειοψηφία μοιάζει δύσκολο, ακόμα κι αν η παραδοσιακή δεξιά, συμφωνήσει με τους όρους της να συμμαχήσει με τον Μακρόν, που έρχεται αντιμέτωπος με τη δυσάρεστη κατάσταση να μην μπορέσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει.

 

Τα αποτελέσματα

Η κεντρώα – φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, απέχοντας κατά πολύ από την πλειοψηφία των εδρών στο σώμα, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61. Η αποχή έφθασε το 53,77%.

 

Στο βάθος εκλογές

Ο γαλλικός Τύπος εν αναμονή των δηλώσεων Μακρόν σχολιάζει τη μεγάλη του ήττα και έχει αρχίσει ήδη να βλέπει το σενάριο νέων εκλογών ως τη μοναδική ίσως λύση, απέναντι στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν εκτός των άλλων μία έκφραση αποδοκιμασίας απέναντι στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου που κατάφερε να καθίσει στον προεδρικό θώκο έχοντας ως αντίπαλο τη Λεπέν.

«Κανείς δεν κερδίζει. Αλλά χάσαμε», ανέφερε ένα στέλεχος της πλειοψηφίας όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. «Είναι πολύ μακριά από αυτό που ελπίζαμε», παραδέχθηκε ο υπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ στο TF1. «Απογοητεύσαμε έναν ορισμένο αριθμό Γάλλων, το μήνυμα είναι σαφές», συμφώνησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Olivia Gregoire, στο France 2. Στην κακή εικόνα έρχεται να προστεθεί και η αποτυχία υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών της κεντρώας παράταξης που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις περιφέρειές τους.

Ο πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κριστόφ Καστανέρ μένει εκτός κοινοβουλίου. Τρεις υπουργοί, η Αμελί ντε Μονσαλέν (Οικολογικής Μετάβασης), η Μπριζίτ Μπουργκινιόν (Υγείας) και η Ζιστίν Μπενέν (Θαλασσών και Ναυτιλίας) είχαν την ίδια τύχη κι αναμένεται να αποχωρήσουν ως αποδοκιμασθείσες από τις τάξεις της κυβέρνησης, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση στη Γαλλία.

«Δεδομένης της κατάστασης της χώρας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε αδιέξοδο», δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης. Πριν επιμείνει: «Πρέπει να βρούμε μια πλειοψηφία εκλεγμένων αντιπροσώπων που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά». Από την πλευρά του, το Ελιζέ ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να ενεργεί προς το συμφέρον των Γάλλων». Αυτός είναι ένας διακριτικός τρόπος να μετακυλήσει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, υπονοώντας ότι η αντιπολίτευση – και όχι η πλειοψηφία – θα είναι υπεύθυνη για ένα πιθανό αδιέξοδο στην πενταετία, σχολιάζει η Le Monde.

Σίγουρα θα γίνουν οι συζητήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου η παράταξη του Μακρόν να βρει στήριγμα στην Εθνοσυνέλευση. Αυτή είναι μια επιλογή που αν και δεν είναι δεδομένη θα προσφέρει για ένα διάστημα μία διέξοδο. Ωστόσο ακόμα κι αν επιτευχθεί η συμφωνία – με τους Ρεπουμπλικάνους να ζητούν σημαντικά ανταλλάγματα – θα είναι εύθραυστη. Δεδομένης της κατάστασης, τα γαλλικά ΜΜΕ βλέπουν εκλογές σε έναν χρόνο ως τη μόνη λύση που θα έχει ο Μακρόν, σχολιάζοντας παράλληλα ότι αυτό θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον ίδιο.

Προς το παρόν αναμένονται οι αντιδράσεις από το στρατόπεδο του Μακρόν που εκτός όλων των άλλων χρειάζεται να αντικαταστήσει υπουργούς του, ενώ ερώτημα παραμένει εάν η πρωθυπουργός θα παραμείνει στη θέση της.