Έκανε το πρώτο βήμα: Η Αυστραλία αγοράζει το πειραματικό χάπι κατά του κορωνοϊού

Θα αγοράσει 300.000 δόσεις

Η Αυστραλία θα αγοράσει 300.000 δόσεις του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου κατά της COVID-19 της Merck & Co, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον

 

.

Το molnupiravir, το οποίο θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα για την COVID-19 αν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για τους ανθρώπους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, σύμφωνα με ειδικούς.

Θα μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό

«Οι θεραπείες αυτές δείχνουν ότι θα μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόρισον στο Nine News, καθώς η Αυστραλία ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της τον ερχόμενο μήνα για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους. Το φάρμακο αυτό αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Merck ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να κάνει αίτηση για την έγκριση για επείγουσα χρήση του φαρμάκου της το ταχύτερο δυνατόν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και να προχωρήσει σε αιτήματα προς τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Η Αυστραλία εξάλλου έχει εντείνει τους ρυθμούς της εμβολιαστικής της εκστρατείας, με το Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της, και την πρωτεύουσα Καμπέρα να βρίσκονται σε λοκντάουν εβδομάδων για να καταπολεμήσουν το πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού σε όλη τη χώρα που έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 αναμένεται να φτάσει το 80% αργότερα σήμερα.

1.763 νέα κρούσματα στη Βικτόρια της Αυστραλίας

Στην Βικτόρια αναφέρθηκαν 1.763 νέα κρούσματα, τα οποία υπερβαίνουν τον αριθμό ρεκόρ των 1.488 που είχαν ανακοινωθεί το Σάββατο, ενώ η πολιτεία ευελπιστεί να αρχίσει το εκ νέου άνοιγμά της μόλις τα επίπεδα εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της φτάσουν το 70%, πράγμα το οποίο αναμένεται να συμβεί γύρω στα τέλη αυτού του μήνα, ενώ τώρα ανέρχεται σε 53%.

Το Σίδνεϊ παράλληλα, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αναμένεται να εξέλθει από το λοκντάουν στις 11 Οκτωβρίου, την πρώτη Δευτέρα μετά την επίτευξη, όπως αναμένεται, του στόχου για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού του άνω των 16 ετών, ενώ σήμερα ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα εδώ και επτά εβδομάδες.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 608 νέα κρούσματα, την πλειονότητά τους στην πρωτεύουσά της, το Σίδνεϊ, και 7 νέους θανάτους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ομάδες πληθυσμού

Παράλληλα η Δυτική Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αξιώσει από όλους όσοι εργάζονται στον τομέα φυσικών πόρων να κάνουν μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 από τον Δεκέμβριο για να βοηθήσουν στην προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων αυτοχθόνων καθώς θα αρχίσει το άνοιγμα της χώρας μετά την πανδημία.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στα μεταλλωρυχεία, στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου ως την 1η Δεκεμβρίου και θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η εντολή αυτή αφορά επίσης οποιουσδήποτε εργαζόμενους μετακινούνται αεροπορικώς εντός κι εκτός απομακρυσμένων εγκαταστάσεων και οποιουσδήποτε επισκέπτες αυτών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

“Οι νέες οδηγίες θα αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που θέτει η μετακίνηση εργαζομένων στον τομέα φυσικών πόρων (…) προς και από περιφερειακές και απομακρυσμένες περιοχές στην Δυτική Αυστραλία, καθώς πολλές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις βρίσκονται σε ή κοντά σε απομακρυσμένες κοινότητες Αβοριγίνων”, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μαρκ Μακγκόουαν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από κοινού από τα υπουργεία Εξορύξεων και Υγείας της χώρας.

Η περίπτωση της Δυτικής Αυστραλίας

Στην Δυτική Αυστραλία, η οποία παράγει περισσότερο από το μισό σιδηρομετάλλευμα και περίπου το μισό λίθιο στον κόσμο, έχουν την έδρα τους μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες όπως οι BHP Group, Rio Tinto και Fortescue.

Στην πολιτεία αυτή βρίσκονται επίσης περίπου 141.000 εργαζόμενοι στον τομέα φυσικών πόρων.

Η Δυτική Αυστραλία βρισκόταν μεταξύ των πιο θωρακισμένων περιοχών στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταφέρνοντας σε μεγάλο βαθμό να κρατήσει μακριά τον ιό διατηρώντας κλειστά τα πολιτειακά σύνορα, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας Μόρισον ασκεί τώρα πιέσεις στους ηγέτες των πολιτειών να ανοίξουν τις πύλες τους και να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της στις διεθνείς αφίξεις τον Μάρτιο. Ο Μόρισον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διεθνείς πτήσεις θα επαναληφθούν τον ερχόμενο μήνα.

Η Δυτική Αυστραλία έχει καταγράψει μόλις 1.109 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 9 θανάτους από την COVID-19 σε πληθυσμό περίπου 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων και έχει καταφέρει να αποφύγει τα λοκντάουν μηνών που τηρήθηκαν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.