Όπως δήλωσε ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό: «Θα εξετάσουμε το ζήτημα».
Από την πόλη Ντονέτσκ όπου βρίσκεται, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος βουλευτής διευκρίνισε ότι η πρόταση μιας τέτοιας ανταλλαγής θα μεταφερθεί στη Μόσχα «από εκείνους που έχουν το δικαίωμα».
Ο 67χρονος Βίκτορ Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν και οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη και είχαν οχυρωθεί για εβδομάδες στο χαλυβουργείο του Αζοφστάλ. Μεταξύ αυτών είναι και μέλη του τάγματος Αζόφ, μιας μονάδας που το Κρεμλίνο την χαρακτηρίζει «νεοναζιστική». Το Κίεβο ελπίζει να ανταλλάξει τους μαχητές αυτούς με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
Στις 26 Μαΐου όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το τάγμα Αζόφ, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων.
Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν, είπε σήμερα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Αζοφστάλ και παραδόθηκαν θα πρέπει να δικαστούν. «Θεωρώ ότι το δικαστήριο είναι αναπόφευκτο: η δικαιοσύνη πρέπει να θριαμβεύσει» είπε ο Πουσίλιν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε και ο Λεονίντ Σλούτσκι.