Εισβολή στην Ουκρανία – Βρετανία: Επιμένει ότι οι καταδικασθέντες σε θάνατο Βρετανοί είναι αιχμάλωτοι πολέμου

Επικοινωνία Λις Τρας με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα εκτυλίσσεται η υπόθεση κράτησης των δύο Βρετανών υπηκόων, καθώς και του Μαροκινού, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Ντονέτσκ και καταδικάστηκαν σε θάνατο, επειδή πολεμούσαν στην Ουκρανία.

 

 

Οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, μετέδωσε το Tass.

Η απόφαση της Ρωσίας να τους καταδικάσει σε θάνατο έχει προκαλέσει νέο πλήγμα στις σχέσεις της με τη Βρετανία, η οποία αναφέρει ότι οι κρατούμενοι είναι αιχμάλωτοι πολέμου και συνεπώς προστατεύονται από τη «Σύμβαση της Γενεύης».

Τι αναφέρει ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον είναι “συγκλονισμένος” από τις θανατικές καταδίκες που επιβλήθηκαν στους Aiden Aslin και Shaun Pinner και διέταξε τους υπουργούς να κάνουν “ό,τι περνάει από το χέρι τους” για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

«Ο πρωθυπουργός ήταν συγκλονισμένος από την καταδίκη αυτών των ανδρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον.

«Παρακολουθεί στενά την υπόθεση και ζήτησε από τους υπουργούς να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προσπαθήσουν να τους επανενώσουν με τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατό».

Προστατεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης

Ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι οι άνδρες «είχαν προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης ως μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, γι’ αυτό και θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να προσπαθήσουμε να τους απελευθερώσουμε το συντομότερο δυνατό» και πρόσθεσε συνεχίζοντας: «Καταδικάζουμε πλήρως την εικονική καταδίκη των ανδρών αυτών σε θάνατο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για αυτή την παραβίαση της προστασίας που δικαιούνται».

Επικοινωνία Τρας – Κουλέμπα

Στο ενδιάμεσο, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λις Τρας, επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό της και του δήλωσε ότι η καταδίκη των Βρετανών σε θάνατο αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης”.