Εισβολή στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 3.000 δελφίνια πέθαναν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου

Ο πόλεμος, δυστυχώς, δεν κάνει διακρίσεις

Ο πόλεμος, δυστυχώς, δεν κάνει διακρίσεις και πολύ συχνά θύματα αυτών είναι και τα ζωά, οποιουδήποτε μεγέθους.

 

 

Όπως ανακοίνωσε ένας Ουκρανός επιστήμονας τουλάχιστον 3.000 δελφίνια έχουν πεθάνει στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ιβάν Ρούσιεφ, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο εθνικό πάρκο Tuzlivski Estuaries, εξήγησε ότι ο αυξημένος θόρυβος των πλοίων, οι εκρήξεις και η χρήση ισχυρών συστημάτων σόναρ μπορεί να αποπροσανατολίζουν τα δελφίνια, τα οποία χρησιμοποιούν τον ήχο για να βρουν το δρόμο τους. Λόγω του «ηχητικού χάους» που επικρατεί, τα δελφίνια είναι ανίκανα να βρουν τροφή, πεθαίνουν από την πείνα.

Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ήχους, με τους οποίους επικοινωνούν αλλά και για να κυνηγήσουν την τροφή τους. Όταν κυνηγούν, τα σήματα αυξάνονται από 1 σε 500 το δευτερόλεπτο, ώστε να σχηματίζουν ακριβείς εικόνες στον εγκέφαλό τους.

Οι ήχοι που αναγνωρίζονται διακρίνονται μόλις σε τρεις κατηγορίες, μία από τις οποίες είναι τα σφυρίγματα, με τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα το ένα στο άλλο αλλά και αναγνωριστικά της ταυτότητας κάθε δελφινιού.

Τα δελφίνια χρησιμοποιούν επίσης ριπές παλμών, ο ρόλος των οποίων δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, καθώς και πλαταγίσματα (ή κλικ), τα οποία χρησιμοποιούνται για ηχοεντοπισμό και είναι από τους δυνατότερους ήχους που παράγουν θαλάσσια ζώα.