Όπως είναι φυσικό όλοι περίμεναν η φάλαγγα από τανκς μήκους 64 χιλιομέτρων κάποια στιγμή να ξεκολλήσει και να αρχίσει να κινείται. Όμως όσο περνούν οι μέρες και αυτή δεν ξεκολλάει τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι οι Ρώσοι έχουν πρόβλημα στον ανεφοδιασμό και για το λόγο αυτόν η τεράστια φάλαγγα είναι κολλημένη. Είχε ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου από το Ινβάνκιβ και παραμένει μέρες τώρα 20 χιλιόμετρα βόρεια, έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν αυτό το πρωτοφανές μπλοκάρισμα σε ελλείψεις που έχουν οι Ρώσοι τόσο σε ανταλλακτικά όσο και σε καύσιμα. Την ίδια στιγμή λένε πως πρέπει να δοθούν τα εύσημα στην Ουκρανική πλευρά η οποία με μικρές μονάδες παρενοχλεί με επιτυχία, τμήματα της φάλαγγας και την καθυστερεί ακόμη περισσότερο.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι πάντως προειδοποιούν ότι οι Ρώσοι είναι απρόβλεπτοι πολεμιστές και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανασυνταχτούν και η φάλαγγα τους να αρχίσει να κινείται ταχύτατα για να εγκλωβίσει το Κίεβο.
Η φάλαγγα
Στην Ουκρανική πρωτεύουσα πάντως η φάλαγγα αυτή έχει δημιουργήσει περισσότερο πείσμα στους κατοίκους, παρά φόβο – αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές. Μάλιστα στην βόρεια πλευρά της πόλης, από εκεί που πλησιάζει δηλαδή το τεράστιο κονβόϊ, έχουν αρχίσει εδώ και μέρες τα έργα οχύρωσης.
Οι Ουκρανοί έχουν κλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη από την Βόρεια πλευρά με παλιά φορτηγά και λεωφορεία με τα οποία έχουν δημιουργήσει φραγμούς. Ο Μάικλ Κόφμαν διευθυντής Ρωσικών σπουδών στη NAC και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας τονίζει ότι μέσα στη φάλαγγα υπάρχουν καμουφλαρισμένα οχήματα υποστήριξης και βυτιοφόρα, τα οποία αυτά θα πρέπει να χτυπήσουν οι Ουκρανοί και όχι τα τανκς.
… και πως θα καταστραφεί
Και ο Τζέισον Κρόου βετεράνος του Ιράκ και του Αφγανιστάν ο οποίος τώρα βρίσκεται στην Ουκρανία συμπληρώνει: «Δεν χτυπάς μονάδες μάχης. Δεν χτυπάς τα τανκς. Χτυπάς φορτηγά με καύσιμα, και φορτηγά με πυρομαχικά. Κόβεις τις προμήθειές τους και τότε βάζεις τον τρόμο στο μυαλό του εχθρού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απόστρατος ναύαρχος Ιάκωβος Σταυρίδης, που έχει τεράστια πείρα και έχει διατελέσει ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ: « Αυτή τη στιγμή η φάλαγγα αυτή, είναι ο μεγαλύτερος στόχος στην Ουκρανία. Ένας στόχος που μπορεί να χτυπηθεί εύκολα με τα κατάλληλα μέσα. Βάλτε μερικά μαχητικά αεροσκάφη σε Ουκρανικά χέρια, και απλά παρακολουθήστε αυτό το πράγμα (την φάλαγγα) να εκρήγνυται.» είπε.
Βέβαια εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα. Ποιος θα δώσει τα πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει πως μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί εχθρική και θα έχει τεράστιες συνέπειες.
Τα Bayraktar
Σε αυτήν την περίπτωση και με δεδομένο ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν αεροπλάνα, ο Μάικλ Κόφμαν λέει ότι η καλύτερη λύση για ένα χτύπημα είναι τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 τα οποία έχουν προμηθευτεί οι Ουκρανοί, από την Τουρκία.
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar έχουν φτάσει στη χώρα, χωρίς να κάνει σαφές πόσα από αυτά είναι αγορασμένα από το Κίεβο.
Ο Τόνι Ράντακιν, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σε συνέντευξη του στο BBC ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στη φάλαγγα «έχουν αντίκτυπο στο ηθικό των Ρωσικών στρατευμάτων». «Μερικά από αυτά τα στρατεύματα κατασκηνώνουν στο κοντινό δάσος», πρόσθεσε ο Ραντακίν, «Επειδή φοβούνται ότι εάν παραμείνουν δίπλα στα οχήματα, αυτά μπορεί να χτυπηθούν»
Μένει να δούμε αν η Ουκρανία θα είναι σε θέση να προκαλέσει αρκετή ζημιά στη ρωσική φάλαγγα και σε άλλες γραμμές εφοδιασμού για να σταματήσει τη ρωσική προέλαση – και αν οι προσπάθειές τους θα είναι αρκετά γρήγορες για να αντιστρέψουν τη ροή του πολέμου.