Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Τι συμφώνησε ο Μπάιντεν με τέσσερις ευρωπαίους ηγέτες

Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν και το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον αμάχων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να συντονίσουν την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή. Στα τέλη της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, για να συμμετάσχει στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Πολωνία ο Μπάιντεν

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Πολωνία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σκοπεύει να ρωτήσει τον Πολωνό ομόλογό του, τον Αντρέι Ντούντα, τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Πολωνίας σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία, εξέδωσε και η ιταλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και της συμμετοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη  Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, «οι ηγέτες υπογράμμισαν και πάλι την σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του».

«Με αναφορά στη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο ή δεν μπορούν να βγουν από την χώρα τους» υπογραμμίζει, τέλος, η κυβέρνηση Ντράγκι.