Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: «Σίγησε» και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Μετά τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, χάθηκε και η ενημέρωση από τα συστήματα ειδοποίησης και από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η πυρηνική επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι έχει χάσει την επαφή με τα απομακρυσμένα συστήματα που παρακολουθούν το πυρηνικό υλικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, το δεύτερο εργοστάσιο σε τόσες ημέρες.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από την περασμένη εβδομάδα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα κτίριο στην τοποθεσία μετά από συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ήρθε μια ημέρα αφότου ανέφερε ότι το ίδιο είχε συμβεί στις εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων στο Τσερνόμπιλ, κοντά στον εγκαταλελειμμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που ήταν ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το 1986.

Και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά λειτουργούν από ουκρανικό προσωπικό σε συνθήκες που η ΔΟΑΕ λέει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Σε δήλωση του ΔΟΑΕ ανέφερε ότι ο επικεφαλής του, Ραφαέλ Γκρόσι, «ανησυχεί για την ξαφνική διακοπή τέτοιων ροών δεδομένων στα κεντρικά γραφεία του ΔΟΑΕ στη Βιέννη από τις δύο τοποθεσίες, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρηνικού υλικού με τη μορφή αναλωμένου ή φρέσκου πυρηνικού καυσίμου. και άλλα είδη πυρηνικών υλικών».

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τη διακοπή σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, προσθέτοντας ότι οι μεταδόσεις από άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τριών άλλων επιχειρησιακών πυρηνικών σταθμών της, συνεχίζονταν.

Η κατάσταση του εξοπλισμού που είχε σταματήσει να εκπέμπει ήταν «αβέβαιη», ανέφερε.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο χειριστής της Ζαπορίζια την ενημέρωσε ότι δύο από τις τέσσερις εξωτερικές γραμμές υψηλής τάσης του ρεύματος είχαν υποστεί ζημιά.

Η τοποθεσία χρειάζεται μόνο μία γραμμή ρεύματος και υπάρχει μια πέμπτη σε κατάσταση αναμονής, καθώς και εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

Ο μετασχηματιστής μιας μονάδας υποβαλλόταν επίσης σε επείγουσες επισκευές αφού ανακαλύφθηκε βλάβη στο σύστημα ψύξης της “μετά τα γεγονότα” της 4ης Μαρτίου, ημερομηνία της πυρκαγιάς και των συγκρούσεων, πρόσθεσε.

«Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις προστέθηκαν στις αυξανόμενες ανησυχίες του ΔΟΑΕ σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας στην ασφάλεια, την ασφάλεια και τις διασφαλίσεις», ανέφερε η ΔΟΑΕ.

Ο κ. Γκρόσι ζήτησε μια τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία και τη Ρωσία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

 

Πηγή: abc.net.au