Εισβολή στην Ουκρανία – Ρώσος υπουργός Άμυνας: Σε «συναγερμό μάχης» οι πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε την ετοιμότητα των στρατηγικών δυνάμεων της χώρας σε έδαφος, θάλασσα και αέρα - Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί εμμέσως δηλώνοντας έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας τέθηκαν σε συναγερμό μάχης ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, κατόπιν της σχετικής εντολής που εξέδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έτσι, σε πολεμική ετοιμότητα (combat alert) βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων, τα πυρηνικά υποβρύχια στον Ειρηνικό και το Βορρά, καθώς και η στρατηγική αεροπορία.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε διαταγή να τεθούν σε «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» τα «αποτρεπτικά όπλα» της χώρας, αποφεύγονταςνα αναφέρει συγκεκριμένα τον όρο «πυρηνικά».

Συγκεκριμένα, η δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έχει ως εξής: «Ανώτατοι αξιωματούχοι των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ προβαίνουν επίσης σε επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Κατά συνέπεια, έδωσα διαταγή στον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων να μεταθέσουν τις αποτρεπτικές δυνάμεις του Ρωσικού Στρατού στην ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας».

Στην πράξη όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Πούτιν απειλεί τη Δύση, δηλώνοντας έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ήδη οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σαν «απαράδεκτη» την αναφορά, έστω και έμμεση, σε πυρηνικά όπλα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει απευθύνει προειδοποίηση στον Πούτιν «να μην κάνει το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα είπε ότι ένα πυρηνικό χτύπημα θα ήταν «καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο. Η διαταγή του Πούτιν δόθηκε λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπάρξει συνάντηση αντιπροσώπων από τη Ρωσία και την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις. Εμείς εκλαμβάνουμε αυτή τη διαταγή σαν μια προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι και να ασκηθεί επιπλέον πίεση στους Ουκρανούς διαπραγματευτές.

»Εμείς όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Θα προσέλθουμε στις συνομιλίες με μια πολύ απλή προσέγγιση. Πηγαίνουμε για να ακούσουμε τι έχει να μας πει η Ρωσία, κι εμείς θα πούμε την άποψή μας για όλα όσα συμβαίνουν».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν μιλά για πυρηνικά επειδή κατ’ ουσίαν παραδέχεται ότι με τα συμβατικά όπλα η Ουκρανία δεν πρόκειται να κατακτηθεί -ή, τουλάχιστον όχι όσο γρήγορα υπολόγιζε ο Ρώσος ηγέτης. Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας ακριβώς της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, έχει εμπεδωθεί πλέον η γνώση ότι ο Πούτιν είναι ικανός για όλα και δεν εξαπολύει απειλές που δεν είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει.

Επομένως, πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο, ο οποίος ενδέχεται να ξεκινήσει από τις επιθετικές ενέργειες του Πούτιν κατά των γειτόνων της Ρωσίας, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί τάχιστα με την εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων πυρηνικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο οικουμενικής κλίμακας.

Προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δική του δήλωση, έδωσε την εντολή στον υπουργό Άμυνας, τον Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Βάλερι Γκερασίμοφ να ανεβάσουν το βαθμό ετοιμότητας των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες. «Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.

Ο Τομπάιας Έλγουντ, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου σχολίασε ότι «στη χειρότερη περίπτωση ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ελαφρά πυρηνικά εάν ο στρατός του αποτύχει να καταλάβει την Ουκρανία. Και οι σύμμαχοι στη Δύση θα πρέπει να σκεφτούν από τώρα πώς θα αντιδράσουν εάν ο Πούτιν καταφύγει στα πυρηνικά όπλα. Επίσης, μπορεί κάλλιστα να ρίξει στη μάχη όπλα που δεν έχουν δοκιμαστεί ή ασυνήθιστα σε εμάς τους Δυτικούς, όπως πχ τα χημικά ή τα ελαφρά πυρηνικά».

Η έντονη ενόχληση του Λευκού Οίκου στις απειλές του Πούτιν εκφράστηκε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία είπε ότι «η δήλωση Πούτιν σημαίνει ότι εξακολουθεί να κλιμακώνει αυτό τον πόλεμο, κατά έναν τρόπο ο οποίος είναι παντελώς απαράδεκτος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις ενέργειές του με τον πλέον δυναμικό τρόπο».

Παρόλον ότι ο ακριβής αριθμός των όπλων με πυρηνική γόμωση αποτελεί κρατικό απόρρητο, εκτιμάται ότι στη Ρωσία βρίσκονται περισσότερα από τα μισά πυρηνικά στον κόσμο. Αυτά είναι συνολικά 14.000 και ο Πούτιν έχει συνδεδεμένα στο περιβόητο «κόκκινο κουμπί» άνω των 7.000 εξ αυτών.

Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο τρομακτικό το είδος αυτών των όπλων, πέρα από το αριθμητικό πλήθος τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Ρώσοι είχαν κατασκευάσει την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα στον κόσμο, τη διαβόητη «Tsar Bomba». Εμφανίστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1960 και η ισχύς της υπερβαίνει τους 50 μεγατόνους. Ωστόσο, το 2015 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ρωσία ετοίμαζε μια αναβαθμισμένη εκδοχή της Tsar Bomba, με δύο φορές μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη από την αρχική.

Εκτός όμως από την Tsar Bomba και κάποιες πυρηνικές τορπίλες τελευταίου τύπου, οι Ρώσοι διαθέτουν το σύστημα Status-6, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων. Και, καθώς το κολοσσιαίο αυτό κύμα θα είναι ραδιενεργό, θα μολύνει την ακτογραμμή του εχθρού, μετατρέποντάς την σε νεκρή ζώνη. Επίσης, το Status-6 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από αντίπαλα αντι-πυραυλικά αμυντικά συστήματα.