Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία – Ρώσος διαπραγματευτής: H απόσυρση των στρατευμάτων μας δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός

Η Ρωσία ξεκίνησε να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου - Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς

«Η αποκλιμάκωση στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός» διεμήνυσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου.

Μετά την πρόοδο που φαίνεται πως σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία επί τουρκικού εδάφους, τουλάχιστον όσον αφορά στο διπλωματικό πεδίο, άλλη μια εξέλιξη, αυτή τη φορά από το μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, επιτρέπει μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας για τον σταδιακό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δύο κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις δυνάμεις που αποσύρονται, σύμφωνα με τις ίδιες αμερικανικές πηγές, συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις φεύγουν από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Κατά την αμερικανική άποψη, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.

Η δυσπιστία των Ουκρανών

Για το ενδεχόμενο η αλλαγή στρατηγικής να αποτελεί ένα «κόλπο» μιλούν ωστόσο αξιωματούχοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού για το MiddleEastEye. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλανάται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες προσχηματικά, ώστε να πάρει μια «ανάσα» από το πολεμικό μέτωπο.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και να ξεκινήσει νέα επίθεση.

Όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα αιτήματα της Ουκρανίας και τους συμβιβασμούς που προτίθεται να κάνει, πάντως, οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Τι λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, δήλωσε ότι ο στρατός θα περιορίσει «δραματικά» τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας. Και αυτό, όπως εξήγησε, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το κλίμα «αμοιβαίας εμπιστοσύνης», όπως εμπεδώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς διπλωμάτες, που διεξήχθησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο «Ντολμά Μπαχτσέ», ο Φόμιν είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στην ουδετερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας, με τη Ρωσία από την πλευρά της να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο.

Πιθανή μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, αν υπάρξει συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας, λέει Ρώσος διαπραγματευτής

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε, νωρίτερα, λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» και είπε ότι οι «σαφείς» προτάσεις της Ουκρανίας «θα μελετηθούν πολύ σύντομα και θα υποβληθούν στον πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι πιθανή μια συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πούτιν και τους εκπροσώπους των εγγυητριών χωρών. «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση των δύο προέδρων, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα ήταν πιθανή εφόσον υπάρξει συμφωνία (…) Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών», σημείωσε.

«Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία», πρόσθεσε. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά», είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.