Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Ρώσοι στριμώχνονται στα ΙΚΕΑ για τις τελευταίες αγορές πριν την αναστολή λειτουργίας τους στη χώρα

H IKEA κλείνει και τα 17 καταστήματά της στη Ρωσία, αναστέλλει τη δραστηριότητά της στη Λευκορωσία

Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στα ΙΚΕΑ όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σπεύσει να αγοράσουν έπιπλα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς η σουηδική εταιρεία έγινε μία από αυτές που ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη λειτουργία της στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Οι πολίτες συνέρρεαν κατά κύματα στα καταστήματα της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, στο Όμσκ και το Νοβοσιμπίρσκ για αγορές της τελευταίας στιγμής.

Πάντως ο σουηδικός κολοσσός δεν αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο στη Ρωσία, αλλά όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη το ίδιο θα πράξει και στη Λευκορωσία. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της χώρας Λουκασένκο εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΙΚΕΑ

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αναστολή αυτή αφορά κυρίως τη Ρωσία, όπου ο σουηδικός όμιλος έχει παρουσία από το 2000 και είναι από τους βασικούς Δυτικούς εργοδότες. Στη Λευκορωσία υπάρχουν μερικοί μόνο προμηθευτές και η εταιρία δεν έχει καταστήματα, σύμφωνα με την IKEA.

«Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και η βαθύτερή μας συμπόνια και ανησυχία μας στρέφεται στα εκατομμύρια ανθρώπων που επηρεάζονται», ανέφερε ακόμη ο όμιλος.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε σχεδόν 15.000 εργαζομένους και οι επιχειρήσεις του ομίλου θα διασφαλίσουν την ασφάλεια απασχόλησης και εσόδων, προσφέροντας στήριξη προς εκείνους και τις οικογένειές τους», επεσήμανε ακόμη η ΙΚΕΑ.

Η σουηδική εταιρεία έφτασε στη Ρωσία το 2000, εννέα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους δυτικούς εργοδότες στη χώρα.3

Στο μεταξύ βρετανικές και διεθνείς εταιρείες συνέχισαν να αφαιρούν τα προϊόντα τους από τη Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα έχει χάσει 100 δισεκατομμύρια λίρες από το εμπόριο. Παράλληλα εταιρείες όπως που δραστηριοποιούνται στον κλαδος της μόδας όπως η BooHoo, η H&M και η Burberry, καθώς και η πλατφόρμα Spotify μείωνουν τις επαφές που έχουν με τη Ρωσία.

Και όλα αυτά την ώρα που η Jaguar – Land Rover, η HSBC, η BP και η Shell έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εγκαταλείπουν τη Ρωσία, ενώ η Mastercard και η Visa έχουν εμποδίσει ακόμη και τα ρωσικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν τα συστήματα πληρωμών της.