Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Ρωσική μέγγενη σε πόλεις «κλειδιά», λιμάνια και εργοστάσια ενέργειας

Το ανησυχητικό στοιχείο για τη συνέχεια των εχθροπραξιών στον πόλεμο της Ουκρανίας προκύπτει από τη συνομιλία που είχαν Πούτιν - Μακρόν

Ελάχιστους καρπούς απέδωσε η δεύτερη απόπειρα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων εν μέσω πολέμου, η οποία έγινε το απόγευμα της Πέμπτης σε λευκορωσικό έδαφος και διήρκεσε περί τις 3,5 ώρες, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πόλεις – κλειδιά και να σφίγγουν τον κλοιό στην Ουκρανία.

Πρώτον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν «συντόμως» σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών και, δεύτερον, ότι αμφότερες θα στηρίξουν τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των αμάχων από τα πεδία των συγκρούσεων, κάτι ωστόσο που μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει, καθώς και να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας από ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ενας από τους ρώσους διαπραγματευτές δήλωσε ότι συμφωνήθηκε «πιθανή κατάπαυση του πυρός», όμως μόνο στις περιοχές τις οποίες αφορούν οι προαναφερθέντες «ανθρωπιστικοί διάδρομοι». Πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να επιχειρούν στρατιωτικά.

Παρά ταύτα, ο ίδιος είπε ότι θεωρεί πως τα συμφωνηθέντα συνιστούν «ουσιαστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, είπε ότι στο δεύτερο μίτινγκ της Λευκορωσίας συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα», όπως και η μελλοντική «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου.

Από πλευράς του, ένας από τους ουκρανούς διαπραγματευτές δήλωσε ότι «το Κίεβο δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» από τις συνομιλίες του δεύτερου γύρου. Υστερα από αυτά συνεπάγεται ότι η κήρυξη ανακωχής ή κατάπαυσης πυρός δεν είναι υπόθεση των επομένων ημερών.

Ανελέητο σφυροκόπημα
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της Χερσώνας μετά από σκληρές μάχες και κατά πως φαίνεται ο ρωσικός στρατός επιδιώκει να μπλοκάρει την ουκρανική έξοδο προς τη θάλασσα. Παράλληλα, σκληραίνει η πολιορκία στη Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο, μία δύναμη περίπου 15.000 Ρώσων βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι για επίθεση. Αμερικανικές πηγές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι έχουν «κολλήσει» και βρίσκονται σε αναμονή για τον ανεφοδιασμό τους.

Μία πόλη που έχει στοχοποιήσει ο ρωσικός στρατός είναι η Ζαπορίζια όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης και στο οποίο, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, παρ’ ολίγον η κατάσταση να ξεφύγει μετά από φωτιά που ξέσπασε σε περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, δίπλα από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το άτυπο debate Πούτιν – Ζελένσκι
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ένα άτυπο debate ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προχώρησαν σε δηλώσεις την ίδια ώρα.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, χαρακτήρισε «νεοναζί» τους Ουκρανούς που μάχονται και επαίνεσε τους στρατιώτες του, αποκαλώντας τους «ήρωες». Παραδέχθηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει απώλειες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν για απευθείας συνομιλίες, ζήτησε από τη Δύση συνδρομή σε μαχητικά αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει αν πέσει η Ουκρανία.

«Θέλω όλη την Ουκρανία»
Το ανησυχητικό στοιχείο πάντως για τη συνέχεια των εχθροπραξιών προκύπτει από τη συνομιλία που είχαν Πούτιν – Μακρόν.

«Οι στόχοι μας στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση». Ηταν, σύμφωνα με το Reuters, τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επικοινωνία τους το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε μια νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συμπέρασμα της γαλλικής προεδρίας είναι ότι στόχος του Πούτιν είναι η κατάληψη «ολόκληρης» της Ουκρανίας –αυτό είπε στο AFP σύμβουλος του Μακρόν, μετά τη συνομιλία του τελευταίου με τον ρώσο πρόεδρο.

Το τηλεφώνημα του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν διήρκεσε 90 λεπτά και ήταν το τρίτο μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ στο δίκτυο TF1.

«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στη βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό». Απέναντι στη Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο» πρόσθεσε.

Ο Μακρόν απάντησε στον Πούτιν προειδοποιώντας τον ότι όλη αυτή η εμμονή με την Ουκρανία θα κοστίσει στη Ρωσία. «Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει» δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ στο Reuters, εκτιμώντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

«Λες ψέματα στον εαυτό σου» είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο ίδιος αξιωματούχος στο Reuters. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ καιρό».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνον τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και ότι είναι ψέμα ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές. Παράλληλα, από το Κρεμλίνο ανέφεραν ότι ο Πούτιν σχολίασε επίσης αναλυτικά το διάγγελμα του Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές» σημείωσαν από τη ρωσική προεδρία.