Μαίνονται τα σφοδρά ρωσικά χτυπήματα σε βάρος τη ουκρανικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πολλά τέτοια τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη-«καμικάζι» έπληξαν ένα κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Οι διασώστες ανέσυραν τουλάχιστον έναν νεκρό, που φορούσε στρατιωτική στολή, από το επταώροφο κτίριο απ’ όπου υψωνόταν ακόμη καπνός.
Στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο είπαν ότι επρόκειτο για επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε. Τα συντρίμμια του, δυο μεταλλικά κομμάτια μήκους περίπου ενός μέτρου, ήταν ορατά στο έδαφος, κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Ένας αξιωματικός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, που ρωτήθηκε επί τόπου, είπε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε με αεροπλάνα τύπου Orlan και ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ προκλήθηκε και πυρκαγιά. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία για τους τρεις νεκρούς. «Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν», διαβεβαίωσε εξάλλου ο ίδιος αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και αύριο το πρωί στο Κίεβο έχει επιβληθεί καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε πυραυλικό πλήγμα εναντίον ενός εμπορικού κέντρου όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά.
Η «αμυντική» στάση των Ρώσων
Εδώ και αρκετές ημέρες έχει σταματήσει η προέλαση των Ρώσων οι οποίοι βλέπουν τον ανεφοδιασμό τους να μην πετυχαίνει και μένουν βορά στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών οι οποίοι καταστρέφουν βαρύ οπλισμό, ενώ άλλον τον οικειοποιούνται, την ώρα που η Μόσχα παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τις οποίες τοποθέτησε σε πάνω από 9.000 στρατιώτες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρωσική εφημερίδα, οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο ανέρχονται στους 9.861 στρατιώτες. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση. Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.
Οι δυσκολίες αυτές που αντιμετωπίζει η Ρωσία έχουν οδηγήσει τις μονάδες στο πεδίο της μάχης να λαμβάνουν πιο αμυντική στάση, όπως συμβαίνει στα πέριξ του Κιέβου. Σύμφωνα με εικόνες οι οποίες δημοσιεύονται στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εμφανίζονται να σκάβουν αμυντικές τοποθεσίες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, τοποθετώντας δε και νάρκες.
Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η ναρκοθέτηση ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και «υποδεικνύει ότι βρίσκονται σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Όπως αναφέρει η Daily Mail μάλιστα, αναλυτές επεσήμαναν στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μόλις τελειώσει ο πόλεμος. «Ένας τεράστιος αριθμός οβίδων και ναρκών έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα ερείπια και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τα εκτονώσουμε», είπε σχετική πηγή.
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους να τις χρησιμοποιήσουν. «Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από όλη αυτή την επικράτεια, γι’ αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να ναρκοθετήσουν τις περιοχές μάχης και τις εγκαταστάσεις που δέχθηκαν βομβαρδισμό. », ανέφερε η παραπάνω πηγή.