Εισβολή στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζουν οι κυρώσεις της Δύσης τους Ρώσους

Σε «ελεύθερη πτώση» το ρούβλι - Ραγδαία αύξηση για τιμές αγαθών και υπηρεσιών - Μεγαλώνει ο κατάλογος των δυτικών εταιρειών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία

Χωρίς να λογαριάζει τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες, ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις σε βάρος της Ουκρανίας. Επιμένει να κινείται στον δρόμο της κλιμακωσης ενώ η Δύση επιβάλλει συντονισμένα κυρώσεις στο Κρεμλίνο. Στις τελευταίες αποφάσεις για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας, προστίθεται η απαγόρευση από ΗΠΑ και Βρετανία εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Το ζήτημα που ανακύπτει ενώ η παγκόσμια κοινοτητα εμπλέκεται σε αγώνα δρόμου για αποκλιμάκωση ειναι κατά πόσο οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει τη ρωσική οικονομία, πέρα από το προφανές, την ελίτ δηλαδή με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, το νόμισμα της Ρωσίας, το ρούβλι, έχει καταρρεύσει, ενώ οι τιμές για σειρά αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Την ίδια στιγμή, τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Ρώσους έχουν γίνει πιο δύσκολα, με ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Παράλληλα, χιλιάδες νέοι, μορφωμένοι Ρώσοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Ελλείψεις βασικών αγαθών παρατηρούνται, ακόμη, σε μεγάλα ρωσικά σούπερ μάρκετ, ενώ σε κατάστημα αλεγινή εντύπωση προκάλεσε μια ειδοποίηση που έλεγε: «Μόνο ένα σακουλάκι ζάχαρης 5 κιλών ανά άτομο». Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, η κίνηση αυτή στοχεύει στον περιορισμό συναλλαγών στη μαύρη αγορά και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει ο κατάλογος των δυτικών εταιρειών που αποχωρούν από τη Ρωσία. Σε εμπορικά κέντρα, στη Μόσχα, πολλά δυτικά καταστήματα είναι κλειστά, την ώρα που άλλοι δεν μπορούν να δεχτούν πληρωμές με κάρτα.

Πριν από την εισβολή, η Μόσχα ήταν μια από τις προηγμένες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας και της διασύνδεσης με άλλες χώρες στις ψηφιακές πληρωμές και υπηρεσίες. Η χρήση των μετρητών ήταν, δε, σπάνια.

«Χτύπημα» για τη Ρωσία απότελεί το γεγονός ότι εταιρείες όπως Apple, Visa και Netflix αναστέλλουν τις λειτουργίες τους.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Με σαφείς αναφορές κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε, λίγο νωρίτερα, εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.