Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να επηρεάσει τον Πούτιν

Οι μάχες έχουν ενταθεί σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης.

«Υπάρχει μόνο ένα άτομο στον κόσμο, νομίζω, που έχει επιρροή στον Βλαντιμίρ Πούτιν – και αυτός είναι ο (κινέζος πρόεδρος) Σι Τζινπίνγκ», είπε μιλώντας στο CNBC ο οικονομολόγος, Στέφεν Ρόουτς.

«Εννοώ ότι η Κίνα έχει πραγματικά το ατού εδώ και νομίζω ότι εξαρτάται από τον Σι να αδράξει την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Οι μάχες έχουν ενταθεί σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν προσπαθήσει να πλήξουν οικονομικά τη Ρωσία, με την επιβολή αλλεπάλληλων κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «εισβολή». Επίσης, απείχε από την ψηφοφορία σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για καταδίκη της Ρωσίας.

Αντίθετα, το Πεκίνο προώθησε τις διαπραγματεύσεις και πήρε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από όσο φάνηκε στη συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, την ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, Σι και Πούτιν ανακοίνωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια», υποσχόμενοι να εργαστούν από κοινού ενάντια στη Δύση.

Ο Ρόουτς σχολίασε ότι η Κίνα θα έπρεπε – αντί γι’ αυτό – να «απειλήσει να τραβήξει το χαλί» εάν ο Πούτιν «δεν παίξει μπάλα».

Τόνισε ότι θα ήταν λάθος για το Πεκίνο να ενισχύσει τη συνεργασία του με τη Μόσχα, όταν ο υπόλοιπος κόσμος ασκεί μεγάλη πίεση στη Ρωσία και ότι κάτι τέτοιο θα ενοχοποιήσει την Κίνα για πολύ καιρό.

«Δεν έχει την πολυτέλεια να διατηρήσει αυτή τη στάση. Θα ήταν μια γκάφα ιστορικών διαστάσεων για τον Σι Τζινπίνγκ», είπε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

Με τον Σι Τζινπίνγκ θα έχουν αύριο επικοινωνία Μακρόν και Σολτς

Το ρόλο-κλειδί που μπορεί να παίξει η Κίνα στην ουκρανική κρίση αναγνωρίζουν, εξάλλου, όλοι οι δυτικοί ηγέτες.

Γι΄αυτό, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, θα έχουν αύριο, Τρίτη, επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει σήμερα το απόγευμα, στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.