Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: «Πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ αποφάσισαν οι Βρυξέλλες

Άρση και για το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της ΕΕ για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Το μέτρο συζητήθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και σήμερα προστέθηκε στην δέσμη των κυρώσεων που θα επικυρώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Γερμανία και η Ιταλία ήραν σήμερα τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει κατά την σύνοδο κορυφής για την πρόταση αυτή που υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό ευρωπαίων ηγετών, διευκρίνισαν οι δύο διπλωματικές πηγές.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν επίσης να άρουν το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου, στο πλαίσιο της δέσμης των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν χθες το βράδυ.

 

Υπό εξέταση ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT

Στο Συμβούλιο στην πρωτεύουσα του Βελγίου εξετάζεται επίσης ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα διεθνές σύστημα πληρωμών, το οποίο βασίζεται σε συναλλαγές μέσω ενός τυποποιημένου συστήματος κωδικών. Η πλειοψηφία των πελατών του SWIFT έχει τεράστιους όγκους συναλλαγών, όπως λ.χ. οι πληρωμές των ρωσικών εταιρειών ενέργειας.

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από αυτό το διεθνές σύστημα θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της χώρας, θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητά της να συναλλάσσεται εκτός συνόρων, αλλά και να αποκομίζει τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, όμως, θα έκανε πραγματικά «άνω-κάτω» το παγκόσμιο σύστημα διεθνών συναλλαγών, κατάσταση την οποία θα «πλήρωναν» όλοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για μια «έσχατη λύση».

 

 

Δείτε όλες τις εξελίξεις της ουκρανικής κρίσης