Εισβολή στην Ουκρανία: Ουκρανές καταγγέλλουν ότι βιάστηκαν από Ρώσους στρατιώτες – Η εισαγγελία του Κιέβου ξεκίνησε δικαστική έρευνα

Η πρώτη καταγγελία βιασμού Ουκρανής από Ρώσο στρατιώτη πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης - Είναι "έγκλημα πολέμου" λέει μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου

Στην καταγγελία ότι έπεσε θύμα βιασμού κατ’εξακολούθηση από Ρώσο στρατιώτη μπροστά στα μάτια του παιδιού της προέβη μια Ουκρανή, κάτοικος προαστίου του Κιέβου.

Η γυναίκα καταγγέλλει ότι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλλαν στο σπίτι της οικογένειας, σκότωσαν τον άνδρα της και στη συνέχεια, ένας από αυτούς, ένας μεθυσμένος Ρώσος στρατιώτης, την βίασε πολλές φορές.

Την καταγγελία έχει φέρει στη δημοσιότητα η Μαρία Μεζέντσεβα, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, η οποία κάνει λόγο για πολλές περιπτώσεις βιασμών από Ρώσους στρατιώτες.

 

Πρώτη επίσημη έρευνα για βιασμό από Ρώσους στρατιώτες

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα που έχει δεχθεί σειρά καταγγελιών, προχώρησε στο άνοιγμα της πρώτης δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της καταγγέλλουσας, από το προάστιο Μπρόβαρι στα ανατολικά του Κιέβου.

Ο ένας εκ των δραστών έχει ταυτοποιηθεί και του έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις. Ο δράστης δεν ήταν μόνος και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ουκρανικές εισαγγελικές αρχές, οι Ρώσοι στρατιώτες στη συνέχεια έστρεψαν τα όπλα τους στο παιδί της, απειλώντας να το σκοτώσουν.

Η Ουκρανή βουλευτής δηλώνει ότι αυτά τα εγκλήματα δεν θα καλυφθούν από πέπλο σιωπής, ενώ θέτει το σοβαρό ζήτημα για τον ψυχικό τραυματισμό του συγκεκριμένου παιδιού, αλλά και άλλων που έχουν γίνει μάρτυρες βιασμών.

 

 

“Δεν θα σωπάσουμε”

Η Μαρία Μεζέντσεβα είναι επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δηλώνει αποφασισμένη να φέρει στο προσκήνιο όλες τις καταγγελίες περί βιασμών- καθώς πρόκειται για έγκλημα πολέμου- σημειώνοντας ότι πρέπει να “επικρατήσει η δικαιοσύνη”.

Τα θύματα είναι πολύ περισσότερα, υποστηρίζει η Ουκρανή βουλευτής. “Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό που έτυχε να βγει στη δημοσιότητα χάρη στην Εισαγγελία. Περιμένουμε και άλλες τέτοιες υποθέσεις να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης”.

Ο πόλεμος είναι σκέτη “βία” λέει η Ουκρανή βουλετής, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με “φρίκη”. “Στον απολογισμό αυτού του πολέμου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και αυτά τα πολύ σοβαρά εγκλήματα. Χρειαζόμαστε βοήθεια από άλλες χώρες για να μπορέσουμε με ψυχολόγους να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν τέτοια βιώματα να τα ξεπεράσουν και να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν”.

Για την ίδια, αυτό που προέχει είναι να καταγραφούν οι βιασμοί ως εγκλήματα πολέμου κατά του ουκρανικού πληθυσμού.

“Δεν έχουμε να κάνουμε με στρατιώτες που πολεμούν στρατιώτες. Είναι κάτι το διαφορετικό που ξεπερνά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις συμπεριφορές εν καιρώ πολέμου”.