Την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν εισπράττουν οι ρωσικοί μυστικοί πράκτορες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο πεδίο των συγκρούσεων στην Ουκρανία, αφού μετά από τρεις σχεδόν εβδομάδες τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Κρεμλίνου.
Μάλιστα, στην παραδοχή ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα θα επιθυμούσε το Κρεμλίνο προέβη τη Δευτέρα ένας από τους πιστότερους ανθρώπους του προέδρου Πούτιν, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ.
Μιλώντας κατά την διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας του πατριάρχη Κύριλλου, ο Βίκτορ Ζολότοφ απέδωσε την αργή εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δράση «ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων» που «κρύβονται» πίσω από πολίτες, επαναλαμβάνοντας την συνήθη κατηγορία που υιοθετούν οι επίσημες αρχές στην Ρωσία.
Ποιοι πληρώνουν τη νύφη
Διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τη νύφη πλήρωσε ο Πέμπτος Τομέας της «νέας Κα Γκε Μπε», δηλαδή της μυστικής υπηρεσίας FSB. Πρόκειται για υποδιεύθυνση που έχει αντικείμενο τις περιβάλλουσες τη Ρωσική Ομοσπονδία χώρες, είτε υπήρξαν τμήματα της Σοβιετικής Ενωσης είτε απλώς μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σε αυτόν τον Πέμπτο Τομέα υπάγεται, συνεπώς, και η Ουκρανία.
Οι πράκτορες που προ εισβολής είχαν επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών μόλις εκδηλωθεί η επίθεση, έτσι φέρονται να παρέσυραν τον Πούτιν στον «βάλτο» του πολέμου.
Τώρα, εισπράττουν τα επίχειρα, ωστόσο οι Δυτικοί αναλυτές διατείνονται ότι αυτοί οι κατάσκοποι δεν είναι παρά ο αποδιοπομπαίος τράγος της όλης ιστορίας.
Σύμφωνα με κορυφαίο εμπειρογνώμονα στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο Σεργκέι Μπεσέντα, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών εξωτερικού της FSB, συνελήφθη μαζί με τον αναπληρωτή του, Ανατόλι Μπολιούχ.
Ο Αντρέι Σολντάτοφ -ο οποίος είναι συνιδρυτής και συντάκτης του Agentura που σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες- αποκάλυψε ότι πηγές εντός της FSB επιβεβαίωσαν την κράτηση και των δύο ανδρών.
Οι συλλήψεις επιβεβαιώθηκαν και από τον Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, έναν εξόριστο Ρώσο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι οι αξιωματικοί της FSB είχαν πραγματοποιήσει έρευνες σε περισσότερες από 20 οικίες στη Μόσχα συναδέλφων που υποπτεύονται ότι μιλούσαν με δημοσιογράφους.
Ο Οσέτσκιν είπε στους Times του Λονδίνου ότι, ενώ οι επίσημοι λόγοι των συλλήψεων ήταν κατηγορίες για υπεξαίρεση κεφαλαίων, «ο πραγματικός λόγος είναι αναξιόπιστες, ελλιπείς και εν μέρει ψευδείς πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία».
Δυτικός αξιωματούχος γνώριζε τις συλλήψεις και των δύο ανδρών, αλλά δεν μπόρεσε να τις επιβεβαιώσει. Ωστόσο, είπε ότι, εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν ανησυχεί για τον ρόλο της FSB στη στρατιωτική εκστρατεία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε ανώτερο επίπεδο στη FSB.