Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προαναγγέλλουν εξαγωγές σιτηρών από τη Μαριούπολη

Τι ανακοίνωσε ηγέτης των αυτονομιστών

Την πρόθεση τους για εκμετάλλευση του λιμανιού της Μαριούπολης εξέφρασαν και επίσημα οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

 

 

Όπως ανακοίνωσε και στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, πλοία φορτωμένα με σιτηρά και μέταλλα θα αποπλεύσουν σύντομα από το λιμάνι της Μαριούπολης.

Η Μαριούπολη, στη νότια ακτή της Ουκρανίας, έπεσε τον Μάιο στα χέρια των ρωσικών και των αυτονομιστικών δυνάμεων ύστερα από πολύμηνη πολιορκία.

Ο Ντενίς Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – το λιμάνι θα διακινεί περίπου ένα εκατομμύριο τόνους εμπορευμάτων μέχρι το τέλος του έτους.

«Σχετικά με τις εξαγωγές, αρχικά θα αφορούν μέταλλα και σιτηρά λίγο αργότερα» δήλωσε ο Πουσίλιν, σύμφωνα με το Interfax.

Το Κίεβο προσβλέπει στη βοήθεια της ΕΕ με προσωρινές σιταποθήκες

Χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την παροχή προσωρινών σιταποθηκών στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει ελλείψεις σιλό για τη συγκομιδή της νέας σοδειάς, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters πως όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή καλαμποκιού το φθινόπωρο, έως και 15 εκατομμύρια τόνοι μπορεί να μη βρίσκουν χώρο αποθήκευσης.

«Κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν την παροχή στην Ουκρανία προσωρινών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της σοδειάς και στην εξασφάλιση μελλοντικών προμηθειών στις παγκόσμιες αγορές», αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας σε σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται πόσο προχωρημένες είναι αυτές οι συζητήσεις και με ποιες χώρες.

Η Ουκρανία έχει τονίσει ότι η συγκομιδή της ενδέχεται να συρρικνωθεί σε περίπου 65 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από 106 εκατομμύρια τόνους το 2021 εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Ελπίδες για αποτροπή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται ο τρόπος με τον οποίο θα εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ δήλωσε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές, γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.