Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Όχι στο ΝΑΤΟ ίσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι προτάσεις από τη Ρωσία για την Ουκρανία

Οι Financial Times με δημοσίευμα τους που στηρίζεται σε ανώτατη διπλωματική πηγή αναφέρουν ότι η Ρωσία δεν ζητά πλέον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας

Και ενώ Μόσχα και Κίεβο συζητούν αύριο σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων την κατάπαυση του πυρός, οι Financial Times με δημοσίευμα τους αναφέρουν πως μια εγκατάλειψη από πλευράς της Ουκρανίας της προσπάθειας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με προοπτική όμως να ενταχθεί στην Ε.Ε μπορεί να επιφέρει συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις στην Ουκρανία για την ασφάλεια της. Μάλιστα στο προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός δεν υπάρχουν τρεις όροι που υπήρχαν πριν και τους οποίους είχε θέσει η Μόσχα.

Διπλωματικό… σκάκι

Οι όροι αυτοί ήταν α) «αποναζιστικοποίηση», β) αποστρατιωτικοποίηση και γ) νομική προστασία της Ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Πάντως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο οι Ουκρανοί, όσο και η Δύση είναι δύσπιστοι.

Θεωρούν ότι όλο αυτό είναι ένα διπλωματικό παιχνίδι του Πούτιν προκειμένου να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να αναδιπλώσει τις δυνάμεις του και να ρίξει περισσότερες στον πόλεμο.

Ένας άλλος παράγοντας σύμφωνα με τους FT που ανησυχεί την Ουκρανία είναι πως η Ρωσία – λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι- αλλάζει τη στάση της κάθε μέρα, τόσο σε στρατιωτικά ζητήματα, όσο και για θέματα όπως η αποστρατικοποίηση του Κιέβου.

Πάντως το δημοσίευμα τονίζει ότι «οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η επί ένα μήνα χερσαία επίθεσή έχει σε μεγάλο βαθμό βαλτώσει ως αποτέλεσμα της μη αναμενόμενης σκληρής ουκρανικής αντίστασης και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων».

Επίσης οι Ουκρανοί τονίζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην παρούσα φάση φαίνεται δύσκολος στο να κάνει κάποιους συμβιβασμούς με αποτέλεσμα Ουκρανοί αξιωματούχοι να υποβαθμίζουν τις πιθανότητες για σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες.