Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Εάν (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν επιδίωκε να διχάσει την ΕΕ, να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και να σπάσει τη διεθνή κοινότητα, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο» είπε κατά την παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων, του κόσμου των νόμων και του κόσμου των όπλων, της δημοκρατίας και της αυτοκρατορίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας πως «η ελευθερία δεν έχει τιμή».
Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε στιγμή της αλήθειας την παρούσα συγκυρία για την Ευρώπη, αναφέροντας πως ο Πούτιν αποφάσισε ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης. «Δεν θα το επιστρέψουμε και δεν θα το δεχθούμε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, όπως είπε, δεν απειλείται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, καθώς γίνεται αβέβαιο το μέλλον της Ευρώπης. «Πρέπει να δείξουμε την δύναμη της δημοκρατίας μας», τόνισε.
Προσφυγικό
Αναφερόμενη στις προσφυγικές ροές, ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία που υποδέχονται τους Ουκρανούς πρόσφυγες και υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να τους προστατεύσει. «Η Ευρώπη θα είναι μαζί τους, όχι μόνο τις πρώτες μέρες αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», διαβεβαίωσε.
«Γι’ αυτό προτείνουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας για να τους παρέχουμε ασφαλές καθεστώς και πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία. Το αξίζουν. Πρέπει να το κάνουμε τώρα». Προς το παρόν, οι Ουκρανοί μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ με βίζα 90 ημερών. Ο προσωρινός μηχανισμός προστασίας θα παρέχει προστασία για ένα έτος και μπορεί να παραταθεί αυτόματα δύο φορές για έξι μήνες. Το Συμβούλιο θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διαδικασία για ένα ακόμη έτος, ανοίγοντας τη δυνατότητα προστασίας για τρία συνολικά έτη.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων μας. «Πρέπει να παλέψουμε για αυτό, να επενδύσουμε σε αυτό» είπε.
Μισέλ: Η ΕΕ θα εξετάσει σοβαρά το ζήτημα της Ουκρανία για ένταξη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ και να ανταποκριθεί στο «νόμιμο» αίτημα του Κιέβου.
«Θα είναι δύσκολο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ευρώπη. Το συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το συμβολικό, πολιτικό και νόμιμο αίτημα που έχει υποβληθεί και να κάνει την κατάλληλη επιλογή με αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο» είπε χαρακτηρισικά.