Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Νέα σφοδρά χτυπήματα στη Ζαπορίζια

Τα στρατεύματα του Κρεμλίνου ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί η ενίσχυση της ρωσικής επιθετικότητας, με το σφυροκόπημα στην ανατολική πλευρά να συνεχίζεται.

Ο κυβερνήτης της πολύπαθης περιοχής Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούκ, τόνισε ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν ξανά κτίρια σε χωριά.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Αντιμέτωποι με την θανατική ποινή 2.300 αιχμάλωτοι από το Αζοφστάλ, λένε οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Οι Ουκρανοί μαχητές του τάγματος του Αζόφ οι οποίοι παραδόθηκαν αφού πολέμησαν στη Μαριούπολη θα δικαστούν και κινδυνεύουν με τη θανατική ποινή, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ντονέτσκ.

«Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου βρίσκονται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είπε στη ρωσική τηλεόραση ο Γιούρι Σιροβάτκο, ο «υπουργός Δικαιοσύνης» αυτής της αυτοανακηρυχθείσας «δημοκρατίας».

«Πιο συγκεκριμένα, έχουμε 2.300 αιχμαλώτους πολέμου από το Αζοφστάλ», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι το τάγμα «Αζόφ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση» και για όλα τα μέλη του θα διενεργηθεί έρευνα ενόψει της δίκης τους. «Σε εμάς, τέτοιοι εγκληματίες τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών, τη θανατική ποινή», κατέληξε.

Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στο διάστημα 16-20 Μαΐου, έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν τρεις μήνες. Οι ρωσικές αρχές χαρακτηρίζουν «νεοναζιστές» τους μαχητές του Αζόφ, ενός τάγματος που ιδρύθηκε από Ουκρανούς εθνικιστές και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα τους αντιμετωπίσουν ως εγκληματίες πολέμου και όχι ως αιχμαλώτους πολέμου.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώσει αυτούς τους αιχμαλώτους.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τις ανακοινώσεις της γαλλικής προεδρίας και του Βερολίνου, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν απάντηση στο αίτημά τους ωστόσο, σημείωσαν την δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης.