Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το γραφέιο του.
Ο Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Ελιζέ.
Οι προσπάθειες για διαμεσολάβηση
Υπενθυμίζεται ότι ο Ναφτάλι Μπένετ έχει δηλώσει προ ημερών πως οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελούν ένα «ηθικό καθήκον», παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Ο Μπένετ είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των μελών της κυβέρνησής του στην Ιερουσαλήμ, ώρες μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα ταξίδι στο Βερολίνο και τηλεφωνικές κλήσεις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ακόμη και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και έχουμε πρόσβαση και στα δύο μέρη και την ικανότητα (να δράσουμε), θεωρώ ηθικό καθήκον να δοκιμάσουμε τα πάντα» είχε πει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Όσο υπάρχει ελπίδα, πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και μπορεί να υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση» είχε προσθέσει.
Ο Μπένετ πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις με τους δύο ηγέτες των εμπόλεμων πλευρών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πέταξε στη Μόσχα το Σάββατο όπου συνάντησε τον Πούτιν για «περίπου τρεις ώρες» όπως έγινε γνωστό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία από ξένο ηγέτη, που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ζελένσκι πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Το γραφείο της ισραηλινής πρωθυπουργίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι ο Μπένετ συνομίλησε τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες με τον Ζελένσκι, έναν Εβραίο που λέει ότι έχει οικογένεια στο Ισραήλ.
Πρόσφατα, ο τελευταίος είχε δημοσιεύσει ένα μήνυμα στα εβραϊκά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσει τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν ενάντια στη ρωσική εισβολή. Είχε επίσης επιπλήξει τον κ. Μπένετ για την αδράνειά του, ο οποίος απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν το Ισραήλ με τη Μόσχα και το Κίεβο.
Ο Μπένετ ένας θρησκευόμενος Εβραίος, δεν διεξάγει επίσημες εργασίες το Σαμπάτ, την εβραϊκή εβδομαδιαία ημέρα ανάπαυσης το Σάββατο, εκτός από έκτακτες περιστάσεις.
Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, το Ισραήλ προετοιμάζεται για «ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης».
Η υπουργός Εσωτερικών Νατάλια Γκαβριλίτσα Αγιελέτ Σακέντ είπε ότι 2.034 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί στο Ισραήλ από τις 24 Φεβρουαρίου, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν «περισσότεροι από 10.000 νέοι μετανάστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία».
Περίπου 300 νέοι μετανάστες από την Ουκρανία μέσω ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται ότι θα φθάσουν στο Ισραήλ, σήμερα Κυριακή, μαζί με περίπου 100 παιδιά Εβραίων από ένα ουκρανικό ορφανοτροφείο που στάλθηκαν στη Ρουμανία την Τετάρτη.