Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Μετά το Κίεβο και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για απαγωγή χιλιάδων παιδιών

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, έχουν απομακρυνθεί παράνομα 2.389 παιδιά από τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ - Τι αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο

Ένα ασύλληπτο δράμα εκτυλίσσεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, με την ανθρωπιστική κρίση να παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις και τους πολίτες τους Ουκρανίας που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους να ξεπερνούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα δέκα εκατ.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει, στο εφιαλτικό αυτό σκηνικό, είναι, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, η παράνομη απομάκρυνση 2.389 Ουκρανών παιδιών από τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ από τη Ρωσία.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή απαγωγή. Οι Αμερικανοί, με τη σειρά τους, κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για το θέμα: «Eδώ δεν έχουμε να κάνουμε με βοήθεια, αλλά με απαγωγή».

Κομισιόν: Ετοιμάζει σχέδιο για εργασία, εκπαίδευση και στέγαση των προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη τα σχέδιά της με τα οποία θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση και τη στέγαση, μετά το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φτάσει στην ΕΕ αφού διέφυγαν από την Ουκρανία. Η κλίμακα και η ταχύτητα (σ.σ. αυτής της ροής προσφύγων) είναι άνευ προηγουμένου. Κατά μέσο όρο, κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι αρχικές ενέργειες της Ένωσης επικεντρώθηκαν στην υποδοχή των Ουκρανών στα σύνορα και στην ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex, της Europol και της υπηρεσίας ασύλου. «Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατίθενται επαρκείς πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε ο Σέφκοβιτς.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη μια σειρά δράσεων, εξήγησε, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας, της στέγασης και της υγείας, «δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στους πρόσφυγες που ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ουκρανίας. Ο Σέφκοβιτς είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα έχουν επίσης πρόσβαση στο ήδη υπάρχον ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων, ύψους 10 δισεκ. ευρώ, που θα τις βοηθήσει να στηρίξουν τους εκτοπισμένους.