Εισβολή στην Ουκρανία: Κρίσιμη συνεδρίαση των G7 με «απαντήσεις» στη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς

Αναμένεται να δοθεί βήμα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Με αυστηρή σύσταση για τηλεργασία και με αναστολή λειτουργίας των σχολείων μέχρι την Παρασκευή , οι Ουκρανοί προσπαθούν να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό από τις πιθανολογούμενες επόμενες επιθέσεις της Ρωσίας.

 

 

 

Οι εισβολείς έπληξαν πρόσφατα στρατιωτικές, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αλλά και πάρκα, πλατείες και πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα και ουκρανικά ΜΜΕ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σκόρπισαν από νωρίς χθες τον τρόμο ακόμα και στους κατοίκους στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος επανέρχεται ως προς την ορμή του στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποκαλέσει «τρομοκρατική ενέργεια» την έκρηξη στη γέφυρας της Κριμαίας και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει σκληρή απάντηση, σε περίπτωση που η Ουκρανία εξακολουθεί να πλήττει νευραλγικούς στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Νεκροί και ζημιές

Οι επιθέσεις άφησαν πίσω τους 11 νεκρούς και σοβαρά πλήγματα σε νευραλγικές υποδομές (ηλεκτρισμού, θέρμανσης, ύδρευσης κ.ά) σε περισσότερες από πέντε μεγαλουπόλεις της Ουκρανίας και με καταστροφές σε 11 κρίσιμες υποδομές.

Ως εκ τούτου, η σημερινή συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη των G7 θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη θα τοποθετηθούν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο και αναμένεται να υπάρξει δημόσια καταδίκη τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και αντίμετρα για τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Τι θα ζητήσει

Βήμα στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να δοθεί και στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εκθέσει την κατάσταση προς τους ηγέτες των επτά κρατών, αφού ζητούμενο για τον Ουκρανό πρόεδρο παραμένει η αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία και η παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές.