Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Κατάστημα νυφικών στη Λβιβ ράβει πλέον γιλέκα για στρατιώτες

Τι λέει ζευγάρι Ουκρανών που έχει ζήσει χρόνια στην Ελλάδα για το όλο εγχείρημά

Επιχειρήσεις στην Ουκρανία άλλαξαν χρήση για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολέμου.

Ένα εργαστήρι νυφικών στη Λβιβ πριν από τον πόλεμο, ράβει πλέον γιλέκα για στρατιώτες. Η επιχείρηση ανήκει σε ζευγάρι Ουκρανών που έχουν ζήσει χρόνια στην Ελλάδα και μιλάνε στην ΕΡΤ για το όλο εγχείρημά τους, που δεν είναι το μόνο στη χώρα, όπου ο κόσμος κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή της εισβολής, για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις με όποιο τρόπο μπορεί.

“Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στο εργαστήριό μας φτιάχναμε νυφικά φορέματα και φέρναμε χαρά, αγάπη και ευτυχία” λέει ο Νίκος, που μαζί με τη γυναίκα του Ελένη έχουν κρατήσει τα αρχικά από τα ελληνικά τους ονόματα στην επωνυμία της επιχείρησής τους “ΝΕ”. “Τώρα όμως ράβω στρατιωτικά γιλέκα με νέα πατρόν που δεν τα γνωρίζω και τα μαθαίνω στην πράξη” συμπληρώνει.

“Ψάχνουμε παντού για να προμηθευτούμε τα κατάλληλα υφάσματα, που πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικά” λέει η κα Ελένη. “Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Μας παραγγέλνουν εκατό γιλέκα την ημέρα αλλά τώρα μαθαίνουμε πως να τα φτιάχνουμε και προς το παρόν παραδίδουμε δύο έως τρία καθημερινά.

Το ζευγάρι έχει τρία κορίτσια. Τα δύο που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επέστρεψαν σώα στη χώρα μας ενώ το τρίτο έφυγε για τη Γαλλία, όπου μένει ο θείος της.

“Οι σειρήνες τρομοκρατούν τα παιδιά”, λέει η κα Ελένη “περιμένουν να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστρέψουν για να βρουν τη χαρά τους πάλι στο σπίτι τους”

“Στη Λβιβ φοβόμαστε ότι οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν να ανακόψουν την τροφοδοσία της πόλης”, που για μας θα είναι καταστροφικό λέει ο κ. Νίκος “Είμαστε τρομοκρατημένοι, ότι θα γίνει εδώ ότι και στο Χάρκοβο και τη Μελιτούπολη”. Οι ώρες που περνάνε στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες αναφέρει πως γίνονται όλο και περισσότερες, ενώ το κρύο δοκιμάζει τις αντοχές, τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών, που σε καιρό πολέμου δεν έχουν ούτε και την περίθαλψη που χρειάζονται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν από τις κακουχίες.

Ουκρανικές σημαίες ανεμίζουν στα μπαλκόνια του συγκροτήματος διαμερισμάτων που μένει το ζευγάρι, όπως καταγράφει η κάμερα της ΕΡΤ.

“Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι απίστευτα ενωμένη” λέει ο κ. Νίκος. “Οι άνδρες που μείναμε πίσω, είμαστε εδώ, γιατί ο στρατός μας όρισε να προστατέψουμε την πόλη με τους αμάχους”.