Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που, αν υλοποιηθεί, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.
«Ζητάμε να ληφθεί μια απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Σμίγκαλ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Η Επιτροπή Υπουργών, το «εκτελεστικό όργανο» του Συμβουλίου, θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης για να αποφασίσει.
Ο Σμίγκαλ, που μίλησε εκτάκτως στη θέση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν την Ουκρανία «αλλά και όλη την Ευρώπη». «Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η επίθεση, πριν υπάρξει μια πυρηνική καταστροφή, πριν να πυρποληθεί όλη η Ευρώπη», είπε.
Την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας από τα κυριότερα όργανά του, εκτός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αύριο το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η έκτακτη συνεδρίασή του (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του), το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ένα κείμενο που θα ζητά από την Επιτροπή των Υπουργών «να καλέσει την Ομοσπονδία της Ρωσίας να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης». «Είναι το αυστηρότερο μέτρο που μπορεί να λάβει ο οργανισμός», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρός του, ο Ολλανδός Τίνι Κοξ, επιμένοντας πολλές φορές ότι η Ρωσία «πέρασε την κόκκινη γραμμή».
Λίγο νωρίτερα ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναστέλλει την συμμετοχή της και δεν θα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις.