Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στο Καλίνινγκραντ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί

Την «ηλεκτρονική εκτόξευση» συστημάτων πυρηνικών πυραύλων δοκιμάζει η Μόσχα, στέλνοντας νέο μήνυμα στη Δύση που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση των ανησυχιών για πυρηνική κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Μόσχα ανέφερε ότι οι δυνάμεις της ασκήθηκαν την Τετάρτη σε προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στον δυτικό θύλακo του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής.

Η Ρωσία διενήργησε ασκήσεις προσομοίωσης «ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασκήθηκαν με μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που μιμούνται εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού, προσέθετε η ανακοίνωση.

Μετά την πραγματοποίηση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφευχθούν «πιθανά αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.

 

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τα πυρηνικά

Σημειώνεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της χώρας του.

Μάλιστα, στα τέλη Φεβρουαρίου, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, ενώ έχει απειλήσει, σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο, με αστραπιαία αντίποινα.

Διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν ότι, τα τελευταία 24ωρα, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας επιχειρεί να εξοικειώσει την κοινή γνώμη στην ιδέα της χρήσης πυρηνικών όπλων, ακόμη και κατά δυτικών στόχων.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη, 3 Μαΐου ο -βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης- ρώσος δημοσιογράφος, Ντμίτρι Μουράτοφ.