Εισβολή στην Ουκρανία: Η ιστορία του ανακτόρου Ντολμά Μπαχτσέ, που φιλοξενεί τις συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου

Το παλιό παλάτι πάνω στον Βόσπορο ήταν κατοικία των σουλτάνων και εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο - Η πρόσοψη έχει μήκος 248 μέτρα και «γεμίζει» τον ορίζοντα

Γεμιστός Κήπος είναι στα ελληνικά το όνομα του ανακτόρου, στο οποίο διεξάγεται ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξεύρεση μίας ειρηνευτικής λύσης και να σταματήσει η ρωσική εισβολή.

Το παλιό παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ (Dolmabahçe Sarayı) είναι πάνω στο Βόσπορο, από την πλευρά της Ευρώπης, ανάμεσα στις συνοικίες Καμπατάς και Μπεσίκτας και φαντάζει επιβλητικό, ενώ θεωρείται ίσως το σημαντικότερο από αρχιτεκτονικής άποψης σουλτανικό ανάκτορο της Κωνσταντινούπολης. Η γύρω συνοικία φέρει το όνομα του παλατιού.

Το Ντολμά Μπαχτσέ ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922. Μόνο για την εικοσαετία 1889-1909, η έδρα μεταφέρθηκε στο ανάκτορο Γιλντίζ. Εδώ και περισσότερα από 62 χρόνια, από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο.

Καλύπτει συνολικά έκταση περίπου 110.000 τετραγωνικών μέτρων και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843, επί ημερών του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α’ και ολοκληρώθηκε το 1856. Όπως αναφέρεται, το κόστος έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα, που διατέθηκαν για την κατασκευή, είναι ισοδύναμα με 35 τόνους χρυσού.

 

 

14 τόνοι από αυτό τον χρυσό χρησιμοποιήθηκαν (σε σχήμα φύλλων) για την επικάλυψη των οροφών του παλατιού, έκτασης 45.000 τετραγωνικών μέτρων

Πρόκειται για ένα τεράστιο κτήριο, που «γεμίζει» τον ορίζοντα. Η πρόσοψη έχει μήκος 248 μέτρα και διάθετε 285 δωμάτια! Διαθέτει ως και μία κρηπιδωμένη παραλία μήκους 600 μ. στην οποία προσεγγίζουν πλοία επίσημων επισκεπτών, αλλά και κρουαζιερόπλοια με επισκέπτες.

 

 

Ο πυρήνας του κτιρίου είναι μία μεγάλη αίθουσα, με δύο πτέρυγες εκατέρωθεν όπου συναντώνται τα πολυτελή δωμάτια και τα βασιλικά διαμερίσματα. Διέθετε κάθε είδους υποδομή, που απαιτούσε η εποχή και φυσικά ο Σουλτάνος. Από αίθουσα για χαρέμι, έως κουζίνες, νοσηλευτήριο, στάβλους, θαλάμους για τους λογχοφόρους φύλακες της κατοικίας.

Το Ντολμάμπαχτσε σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ανακτόρου ανέλαβε ο Γάλλος διακοσμητής Σεσάν, ενώ αρκετοί ευρωπαίοι καλλιτέχνες ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής για να κοσμήσουν το παλάτι.

Στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη απεβίωσε στις 9.05 το πρωί στις 10 Νοεμβρίου του 1938, από κίρρωση του ήπατος ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.