Την ώρα που ο φόβος για παγκόσμια επισιτιστική κρίση πλανάται στον κόσμο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα τηλεφωνικά τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου πως η Μόσχα «δεσμεύεται» να εγγυηθεί στη Βραζιλία «απρόσκοπτο εφοδιασμό» σε λιπάσματα, απολύτως απαραίτητα για τον ισχυρό αγροδιατροφικό τομέα της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης χθες Δευτέρα στην Μπραζίλια, ο κ. Μπολσονάρου ανέφερε πως συζήτησε με τον ομόλογό του για τη «διατροφική ασφάλεια» και την «ενεργειακή ανασφάλεια», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Δέσμευση της Ρωσίας στην Βραζιλία
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης ο κ. Πούτιν «υπογράμμισε πως η Ρωσία δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εγγυηθεί απρόσκοπτο εφοδιασμό των βραζιλιάνων αγροτών με ρωσικά λιπάσματα».
Κάλεσε εξάλλου να «αποκατασταθεί η αρχιτεκτονική του ελεύθερου εμπορίου των τροφίμων και των λιπασμάτων, η οποία έχει καταρρεύσει εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων» που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Μολονότι είναι παγκόσμια αγροτοδιατροφική δύναμη, η Βραζιλία εισάγει πάνω από το 80% των λιπασμάτων που χρησιμοποιεί, ποσοστό που αυξάνεται στο 96% σε ό,τι αφορά το κάλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα του βραζιλιάνικου υπουργείου Γεωργίας.
Πάνω από το 20% των λιπασμάτων που εισάγονται στη Βραζιλία έχουν προέλευση τη Ρωσία, τον κυριότερο προμηθευτή της.
Η συνάντηση πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής επιδιώκει να ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της, στρεφόμενη κυρίως στον Καναδά, στην Ιορδανία, στον Αίγυπτο και στο Μαρόκο. Προσπαθεί επίσης να αναζωογονήσει την εγχώρια παραγωγή λιπασμάτων.
Ο γερουσιαστής Φλάβιου Μπολσονάρου, γιος του Βραζιλιάνου ακροδεξιού προέδρου, υπενθύμισε χθες Δευτέρα μέσω Twitter ότι ο πατέρας του συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, σχετικά με την προμήθεια λιπασμάτων, που έχουν θεμελιώδη σημασία για την αγροτοδιατροφική ασφάλειά μας».