Εισβολή στην Ουκρανία: H Οδησσός στο στόχαστρο του Πούτιν – Θέλει να «διχοτομήσει» τη χώρα και να την αποκλείσει από τη θάλασσα

Ολονύχτιες μάχες σε Κίεβο, Χάρκοβο - Μάχες σώμα με σώμα και ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη - Ένας νεκρός και έξι τραυματίες από βομβαρδισμό πολυκατοικίας στην περιοχή Obolon κοντά στην πρωτεύουσα - Συνολικά σχεδόν 700 άμαχοι νεκροί σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

Αποκλεισμό των μεγάλων πόλεων, επιχειρήσεις ψυχολογικού χαρακτήρα σε δομές και «φυλάκια» ουκρανικών δυνάμεων και την Οδησσό ως επόμενο στόχο, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 900 πυραυλικές επιθέσεις από την ημέρα της εισβολής. Τη Δευτέρα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στα περίχωρα του Κιέβου, ανάμεσά τους μία πολυκατοικία και ένα λεωφορείο. Οι απώλειες αμάχων είναι σημαντικές, με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο για 2.500 μόνο στη Μαριούπολη, ενώ σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των Ηνωμένων Εθνών, συνολικά οι πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτιμώνται περίπου στους 700.

Όπως διαφαίνεται από τις κινήσεις των Ρώσων, οι βομβαρδισμοί σε δομές και στόχους του ουκρανικού στρατού θα συνεχιστούν τόσο στα περίχωρα του Κιέβου, όσο και στο Χάρκοβο. Η Μαριούπολη, ωστόσο, είναι μία διαφορετική περίπτωση. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας στη Θάλασσα του Αζόφ και ουσιαστικά τη διέξοδο της στη Μαύρη Θάλασσα και παράλληλα είναι μία μεγάλη πόλη δίπλα στο Ντονμπάς και τις ρωσόφωνες περιοχές που έχουν αυτονομηθεί. Ως εκ τούτου, ο έλεγχός της θεωρείται στρατηγικής σημασίας από το Κρεμλίνο και για τον λόγο αυτό διεξάγονται επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού, με στόχο την πλήρη κατάληψή της και την εξουδετέρωση των ουκρανικών γραμμών άμυνας.

Στην ίδια κατηγορία υπάγεται και η Οδησσός. Η πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τις πολλές διασυνδέσεις με Έλληνες, μπαίνει στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού. Μεγάλες δυνάμεις από την Κριμαία μετακινούνται προς την Οδησσό, σφυροκοπώντας το Μικολάεβ, τη μεγαλύτερη πόλη πριν τα περίχωρα της Οδησσού. Ο αποκλεισμός της Οδησσού από θάλασσα και στεριά, θα σημάνει την ολική αποκοπή της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα και ενδεχομένως την απαρχή της υλοποίησης του πιθανού σχεδίου διχοτόμησης που φέρεται να έχει καταστρώσει το Κρεμλίνο.

Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Βρισκόμαστε αισίως στη 19η ημέρα από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Τι συμβαίνει στα μέτωπα των μαχών; Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ελέγξει το μεγαλύτερο παράκτιο μέρος της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μελιτόπολη βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό ρωσική κατοχή, οι Ουκρανοί έχουν εκδιωχθεί από σημαντικά κομμάτια της Μαριούπολης και τόσο το Κίεβο όσο και το Χάρκοβο, είναι αποκλεισμένες και δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και ειδικότερα στα προάστια, όπου πλήττονται στόχοι σε επίπεδο υποδομών και θέσεων του ουκρανικού στρατού. Κατά τους βομβαρδισμούς στο Obolon, ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία, με συνέπεια ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και άλλοι έξι να τραυματιστούν σοβαρά.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η πρόοδος των Ρώσων το τελευταίο 24ωρο στα πεδία των μαχών «παραμένουν σε αδιέξοδο», τονίζοντας ότι δεν προχώρησαν προς το κέντρο του Κιέβου, ούτε κέρδισαν έδαφος στο Χάρκοβο. Η δε περιβόητη αυτοκινητοπομπή από τα βόρεια της πρωτεύουσας, δεν προχώρησε, ούτε είχε κάποια επιτυχία απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.

Τουναντίον, όπως τονίζεται από τους Αμερικανούς, οι Ουκρανοί έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις τροφοδοσίας, με συνέπεια να καθυστερούν σημαντικά την επέλαση των Ρώσων.

Ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη

Η τραγωδία, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις αναφορές, εξελίσσεται στη Μαριούπολη. Εκεί οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν γειτονιά-γειτονιά, σώμα με σώμα, με στόχο την εξ ολοκλήρου κατάληψη της πόλης, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πολίτες, ενώ οι ανθρωπιστικοί δίοδοι είναι εξαιρετικά προβληματικοί στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιες προσπάθειες αποχώρησης ή απομάκρυνσης αμάχων «ναυαγεί», με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για προβοκάτσια.