Σήμερα θα ξεκινήσει στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση της χώρας την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, έπειτα από μια δημοσκόπηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και η οποιά έδειξε μια ιστορική αλλαγή στην στάση των Φινλανδών πολιτών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις «απειλές» που εκτόξευσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter τo βράδυ της Δευτέρας ότι η προγραμματισμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο την επόμενη μέρα (Τρίτη) θα κάλυπτε την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν προοριζόταν ως «μια ευρύτερη συζήτηση για την πολιτική της Φινλανδίας σχετικά με τη στρατιωτική ή μη ευθυγράμμισή της».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η αίτηση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο το ενταξιακό συγκέντρωσε τις απαραίτητες 50.000 υπογραφές, «είναι λογικό να ακούσουμε τις απόψεις των υπόλοιπων κομμάτων για τον χειρισμό του ζητήματος».
Η αναφορά, η οποία ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και έφτασε τις 50.000 έως το τέλος της εβδομάδας.
Η συζήτηση έρχεται επίσης μετά από μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε χθες από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle, η οποία δείχνει ότι οι περισσότεροι Φινλανδοί τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική αλλαγή στη στάση τους σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως το 53% των Φινλανδών υποστήριξε την ένταξη της χώρας τους στη στρατιωτική συμμαχία, το 28% ήταν αντίθετο και το 19% δεν ήταν σίγουρο.
Για το συγκεκριμένο θέμα, το ΝΑΤΟ είπε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εντός 24 ωρών μετά την έγκριση του φινλανδικού κοινοβουλίου.