Η σκέψη όλων των Ελλήνων βρίσκεται στους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς της Μαριούπολης, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κάτοικοι της Μαριούπολης έλεγαν σήμερα Δευτέρα το πρωί ότι η πόλη-λιμάνι της Αζοφικής θάλασσας έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και δέχεται σφοδρή επίθεση.
Οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι Ρώσοι πεζοναύτες έχουν αποβιβαστεί στην ακτή και καταλάβει το λιμάνι, όπου βρισκόταν ο μικρός στόλος της Ουκρανίας.
«Ακούμε αεροπλάνα στον ουρανό. Έχει συννεφιά και δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι δικοί μας ή Ρώσοι», δηλώνει ο Ανατόλι Λοζάρ στον Guardian μιλώντας από ένα υπόγειο της Μαριούπολης όπου έχει καταφύγει με την οικογένειά του.
Ο Λοζάρ λέει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το χωριό Shyrokyne, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης, και υπάρχουν τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες.
Και προσθέτει: «Έχουμε γίνει το νέο Στάλινγκραντ. Σκοτώνουμε Ρώσους. Κάποιοι έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι. Οι οικογένειες στεγάζονται σε υπόγεια. Είναι τρομοκρατημένες με ό,τι συμβαίνει. Τεράστιος αριθμός εθελοντών έχει ενταχθεί στον στρατό. Έχουμε όπλα. Θα παλέψουμε μέχρι τελευταίου ανδρός».
Η σημασία της Μαριούπολης
Το 2014 όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν διάφορες ζώνες στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν άγγιξαν την Μαριούπολη. Τώρα αυτή η περιοχή εάν καταληφθεί θα επιτρέπει στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.
Τι σημαίνει αυτό; Η Ρωσία θα έχει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της θάλασσας και θα μπορεί να ασκεί ισχυρότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.
Μάχη του Στάλινγκραντ
Να σημειωθεί ότι με τον όρο «Στάλινγκραντ» εννοούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στην περιοχή του Στάλινγκραντ, από τις 17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943.
Ο Χίτλερ ήθελε να καταλάβει το Στάλινγκραντ, καθώς ήταν βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή του ποταμού Βόλγα και συγκοινωνιακός ποτάμιος κόμβος για μεταφορές από τις πετρελαιοφόρες πηγές του Καυκάσου προς τον Βορρά.
Η επίθεση των Γερμανών στην πόλη είχε και προπαγανδιστικό χαρακτήρα – η πόλη έφερε το όνομα του τότε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, οι δύο ηγέτες διέταξαν τις δυνάμεις τους να κρατήσουν τις θέσεις τους «πάση θυσία».