Ουκρανοί επιβιβάσθηκαν σε λεωφορεία για να διαφύγουν σήμερα από την πολιορκημένη ανατολική πόλη Σούμι στην πρώτη εκκένωση ουκρανικής πόλης μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου ο οποίος συμφωνήθηκε με τη Ρωσία έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται ότι το πρώτο κομβόι αμάχων απομακρύνθηκε από το Σούμι.
Ο κυβερνήτης του Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκι ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πως τα πρώτα λεωφορεία έχουν ήδη αναχωρήσει από το Σούμι για την πόλη Πολτάβα, που βρίσκεται δυτικότερα.
Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα δίνεται στους αναπήρους, τις έγκυες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία.
Σε σύντομο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον προεδρικό σύμβουλο Κιρόλο Τιμοσένκο εικονίζεται ένα κόκκινο λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν μερικοί πολίτες.
«Συμφωνήθηκε ότι το πρώτο κομβόι θα αρχίσει στις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με ιδιωτικά οχήματα», ανέφερε σε τηλεοπτική δήλωσή της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
A humanitarian corridor to evacuate civilians, including foreign students, from Sumy to Poltava has been agreed today. We call on Russia to uphold its ceasefire commitment, to refrain from activities that endanger the lives of people and to allow the delivery of humanitarian aid. pic.twitter.com/W6ArLPKtBq
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 8, 2022
Η Ρωσία άνοιξε “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” , ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Κάτοικοι εγκαταλείπουν επίσης την πόλη Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και όπου δημοσιογράφοι του Ρόιτερς κινηματογράφησαν την Κυριακή οικογένειες να φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους από σφοδρό βομβαρδισμό. Κάτοικοι έτρεχαν με τα μικρά παιδιά τους σε καρότσια ή κρατώντας μωρά στην αγκαλιά, ενώ άλλοι μετέφεραν κατοικίδια και πλαστικές σακούλες με υπάρχοντά τους.
«Η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη και στη συνοικία στην οποία ζω, είναι σαν να μην υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν βομβαρδιστεί», είπε μια νεαρή μητέρα που κρατούσε ένα μωρό κάτω από μια κουβέρτα ενώ η κόρη της στεκόταν δίπλα της. «Χθες ήταν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί, ολόκληρο το κτίριο έτρεμε».
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως η Μόσχα ανοίγει σήμερα διαδρόμους για να επιτρέψει στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν πέντε ουκρανικές πόλεις: τη Τσερνίχιβ, τη Χαρκίβ, τη Μαριούπολη και την πρωτεύουσα Κίεβο, καθώς και τη Σούμι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την εκκένωση των πόλεων αυτών, εκτός από τη Σούμι.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ο ρυθμός που προχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα επιβραδύνθηκε σήμερα. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο Ρώσος υποστράτηγος Βιτάλι Γκερασίμοφ, πρώτος υποδιοικητής της 41ης ρωσικής στρατιάς, σκοτώθηκε χθες, Δευτέρα. Είναι ο δεύτερος Ρώσος υποστράτηγος που σκοτώνεται αφότου άρχισε η εισβολή. Δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για να σχολιάσει και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Ανάμεσα στους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.
Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».
Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.
Παράλληλα, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τους άμαχους πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών.
«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ