Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα είναι περικυκλωμένη και υπό συνεχή επίθεση καθώς η Ρωσία επιχειρεί να πρoελάσει στο νότο της Ουκρανίας.
Ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια.
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν αποκλεισμό εδώ, όπως και στο Λένινγκραντ», είπε αναφερόμενος στην πολιορκία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία άφησε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
«Θέλουν να μας αποκόψουν από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, μπλοκάροντας την παράδοση βασικών αγαθών, ιατρικών προμηθειών, ακόμη και παιδικών τροφών», είπε σε συνέντευξή του σε κανάλι στο YouTube το Σάββατο. «Στόχος τους είναι να πνίξουν την πόλη και να την υποβάλλουν σε αφόρητο άγχος».
«Απλώς καταστρεφόμαστε», πρόσθεσε σε τηλεοπτική έκκληση, περιγράφοντας τον αδιάκριτο βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και νοσοκομείων. «Θέλουν να εξαφανίσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από προσώπου γης», είπε.
Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κοπεί ενώ ξεμένει επικίνδυνα από τρόφιμα καθώς οι δυνάμεις που μάχονται κατά των Ρώσων, προειδοποίησαν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης. Τα λεωφορεία που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση αμάχων έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.
Οι αρχές έκαναν έκκληση την Παρασκευή (4/3) για στρατιωτική βοήθεια και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση ορισμένων από τους 400.000 κατοίκους της πόλης μετά από πέντε ημέρες βομβαρδισμών που περικυκλώνουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Τραγική κατάσταση στη Μαριούπολη
Στη Μαριούπολη γιατροί ζουν και κοιμούνται στα νοσοκομεία καθώς εργάζονται για να σώσουν ζωές, είπε ο Μποϊτσένκο. «Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη ημέρα αεροπορικών επιδρομών και δεν μπορούμε να βγούμε έξω για να ανακτήσουμε τους νεκρούς», είπε.
Μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είπαν ότι οι κάτοικοι μαζεύουν χιόνι και βροχή για να έχουν νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά παντοπωλεία καταστράφηκαν από πυραύλους και τα φαρμακεία δεν διαθέτουν φάρμακα, είπε ο υπάλληλος.
Η διευθύντρια Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Κριστίν Τζαμέτ, ζήτησε ασφαλείς διαδρομές για να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη.
«Οι άμαχοι δεν πρέπει να παγιδεύονται σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε. «Οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια πρέπει να μπορούν να το κάνουν, χωρίς να φοβούνται τη βία».
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που όπως λέει δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη αλλά για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές. Αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.
«Στον αέρα» η απομάκρυνση αμάχων
Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης ανθρωπιστικών διαδρόμων για να βοηθήσουν τους αμάχους να ξεφύγουν από τις μάχες, η πρώτη εμφανής σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες. Η συμφωνία παρ’όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε. Διήρκεσε λιγότερο από 30 λεπτά πριν ξαναρχίσουν οι βομβαρδισμοί.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Έντουαρντ Μπασουρίν, αξιωματούχο στο Ντόνετσκ που διοικείται από τους αντάρτες, μετέδωσε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα μπορούσε να ανοίξει ξανά σήμερα, Κυριακή (6/3).
Μερικοί κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν καταφύγει στο κέντρο της πόλης για να γλιτώσουν από τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό στα περίχωρα, είπε ο 30χρονος επιχειρηματίας Iβαν Γερμολάεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο υπόγειο του σπιτιού του και περιμένει στην ουρά για νερό.
«Βρισκόμαστε με τα παιδιά μας στο κέντρο και ακούμε τον πόλεμο να πλησιάζει», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Υπάρχει κλάμα, φόβος, αβεβαιότητα, πανικός».
Δραματική η κατάσταση και στο Σούμι
Η κατάσταση στην περιοχή Σούμι και τη Μαριούπολη είναι «στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό κανάλι Ukraine-24 το πρωί της Κυριακής (6/3)
Επί του παρόντος δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού στις πόλεις Akhtyrka και Trostyanets στη βόρεια περιοχή Σούμι, δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος Βαντίμ Ντενισένκο.
Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις. Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε νωρίτερα.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.
Αντίσταση στη Χερσώνα
Στην πόλη Χερσώνα στο νότο, οι Ουκρανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν το Σάββατο (5/3) παρόλο που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Την Τετάρτη, ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν βρίσκεται πλέον στην πόλη και ότι οι κάτοικοι πρέπει τώρα να εκπληρώσουν τις οδηγίες των «ένοπλων που ήρθαν στη διοίκηση της πόλης» — υποδεικνύοντας ότι η Χερσώνα είχε περιέλθει στον έλεγχο της Ρωσίας.
Ένας κάτοικος της Χερσώνας είπε την Παρασκευή ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν έξω, η ουκρανική τηλεόραση είχε αποκλειστεί και οι άνδρες συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν. Όμως το Σάββατο, οι κάτοικοι βγήκαν στους κατεχόμενους από τη Ρωσία δρόμους, κυματίζοντας σημαίες και φωνάζοντας, όπως δείχνουν τα βίντεο.
Κουνώντας σημαίες της Ουκρανίας και φωνάζοντας, πολίτες βγήκαν στους κατεχόμενους δρόμους της Χερσώνας για να διαμαρτυρηθούν για την κατοχή της Ρωσίας στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με το CNN.
Ο Ζελένσκι επαίνεσε την ουκρανική αντίσταση στη Χερσώνα, λέγοντας ότι το να διαμαρτύρεσαι όταν η πόλη σου είναι κατεχόμενη είναι ένα «είδος ηρωισμού». «Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook το Σάββατο.