Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Διαψεύδει η Βόρεια Κορέα ότι πούλησε όπλα στη Ρωσία

Τι τονίζουν οι ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε ότι προμήθευσε με όπλα ή πυρομαχικά τη Ρωσία, σύμφωνα με κρατικό ΜΜΕ, μερικές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι η Μόσχα στράφηκε στην Πιονγκγιάνγκ για να αναπληρώσει τα αποθέματά της, που εξαντλούνται εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

 

 

 

«Ουδέποτε κάναμε εξαγωγές όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία στο παρελθόν και δεν προβλέπουμε να κάνουμε τέτοιες εξαγωγές» στο μέλλον, ανέφερε εκπρόσωπος της γενικής υπηρεσίας εξοπλισμού του υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωσή του που επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Πώς ξεκίνησε η σχετική φήμη

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μετά τη δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου νωρίτερα τον Σεπτέμβριο πως η Ρωσία αγόρασε οβίδες και πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Μόσχα αγόρασε «κυριολεκτικά εκατομμύρια σφαίρες, πυραύλους και οβίδες του πυροβολικού».

Ωστόσο, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, πρόσθεσε πως οι αγορές αυτές δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι δεν υπήρχαν τεκμήρια πως τα πυρομαχικά αυτά χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Η Πιονγκγιάνγκ, σύμμαχος της Μόσχας, τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι η Ουάσινγκτον και «άλλες εχθρικές δυνάμεις διαδίδουν φήμες περί εμπορίου όπλων» μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. «Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ να πάψουν να κάνουν ανεύθυνα σχόλια», προστίθεται στο κείμενο, που τονίζει ωστόσο ότι η Βόρεια Κορέα επιφυλάσσεται του νομίμου δικαιώματός της να κάνει εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αγορά πυρομαχικών για το ρωσικό πυροβολικό από τη Βόρεια Κορέα και η αγορά UAVs από το Ιράν δείχνουν πως η Μόσχα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση έπειτα από μήνες οικονομικών και τεχνολογικών κυρώσεων από τη Δύση με σκοπό να παραλύσει η πολεμική μηχανή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ