Ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν μία εβδομάδα.
Το NewsGuard, μια αμερικανική πλατφόρμα που αξιολογεί την αξιοπιστία των ειδήσεων, εξέδωσε λίστα με τους 10 «πολεμικούς μύθους» για τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, την οποία αναπαράγει ο Guardian.
Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και λιγότερο γνωστές ιστοσελίδες προωθούν παραπλανητικά αφηγήματα. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ιστότοποι, χωρίς άμεσους συνδέσμους με το Κρεμλίνο, προωθούν ψευδές περιεχόμενο στα social media.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί μια πολύπλευρη στρατηγική για να εισάγει, να πολλαπλασιάσει και να διαδώσει ψεύτικα και παραποιημένα αφηγήματα στον κόσμο – βασιζόμενη στα επίσημα κρατικά της μέσα, ανώνυμες ιστοσελίδες και λογαριασμούς, και άλλες μεθόδους διάδοσης προπαγάνδας για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και να υποδαυλίσει τους αντιπάλους της» αναφέρει η ανάλυση του NewsGuard.
H αμερικανική πλατφόρμα έχει αναγνωρίσει και καταγράφει τις δημοσιεύσεις 114 ιστοτόπων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών κρατικών μέσων όπως το RT, το Sputnik και το TASS.
«Οι ιστοσελίδες που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από τη [ρωσική] κυβέρνηση χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες, όπως τo YouTube, το Facebook, το Twitter και το TikTok, για να προωθήσουν ψευδή αφηγήματα» επισημαίνει ακόμη.
Οι 10 πιο δημοφιλείς μύθοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
1. «Οι ρωσόφωνοι κάτοικοι της περιοχής Ντονμπάς στην Ουκρανία έχουν υποστεί γενοκτονία»: Το NewsGuard υποστηρίζει ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δεν έχει εντοπίσει ενδείξεις γενοκτονίας.
2. «Πολωνοί σαμποτέρ προσπάθησαν να βομβαρδίσουν εργοστάσιο χλωρίνης στο Ντομπάς»: Το βίντεο καταγράφηκε μέρες πριν την υποτιθέμενη ημερομηνία της «επίθεσης» αυτής, για την οποία δεν υπάρχει καμία απόδειξη.
3. «Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν νηπιαγωγείο στο Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας στις 17 Φεβρουαρίου 2022»: Ο βομβαρδισμός έγινε από Ρώσους αυτονομιστές.
4. «Η Ρωσία δεν στοχοποίησε άμαχους στην Ουκρανία κατά την αρχή της εισβολής»: Μια μέρα μετά την εισβολή, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τουλάχιστον τρεις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές με πολίτες στην Ουκρανία.
5. «Ο ναζισμός έχει κατακλύσει την πολιτική και την κοινωνία της Ουκρανίας, ενώ υποστηρίζεται από τις αρχές στο Κίεβο»: Το NewsGuard αναφέρει ότι το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, Svoboda, πήρε μόνο 1,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2019.
6. «Η Δύση προκάλεσε πραξικόπημα για να ρίξει τη φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας το 2014»: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν ενορχηστρώθηκαν από τις δυτικές χώρες.
7. «Οι ΗΠΑ έχουν εργαστήρια με βιολογικά όπλα στις ΗΠΑ»: Πρόκειται για διαστρέβλωση του Προγράμματος Μείωσης της Βιολογικής Απειλής του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
8. «Το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτική βάση στην Οδησσό»: Δεν επιτρέπονται να υπάρχουν βάσεις ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
9. «Η Κριμαία ενώθηκε νόμιμα με τη Ρωσία»: Η Σύνοδος του ΟΗΕ αποφάσισε ότι το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας ήταν παράνομο.
10. «Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία»: Η κοινή ιστορία των δύο χωρών κρατάει τουλάχιστον 1.000 χρόνια.