Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Αυτά είναι τα ιρανικά drones καμικάζι στα οποία «ποντάρει» ο Πούτιν

Νέα τροπή έχει λάβει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Νέα τροπή έχει λάβει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά και την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

 

 

Έχοντας ανεβάσει το θερμόμετρο της πολεμικής αντιπαράθεσης, η Ρωσία εξακολουθεί να συγκεντρώνει ιρανικά drone καμικάζι στη Λευκορωσία.

Μέχρι σήμερα, ειδικότερα, η Μόσχα έχει μεταφέρει στη γειτονική της χώρα 31 Shahed-136, με τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι θα κερδίσει τον πόλεμο.

Πόσα ακόμα θα συγκεντρώσει

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συγκεντρώσει οκτώ ακόμη drones στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χρήση ιρανικών drones από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δείχνει πρώτον τον σημαντικό ρόλο της Τεχεράνης στην παραγωγή των όπλων και δεύτερον τις ελλείψεις στη ρωσική βιομηχανία των drones.

Το Ιράν παρέδωσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, και αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε σειρά βομβαρδισμών που εξαπέλυσε το Κρεμλίνο.

Έχουν αναγνωριστεί δύο μοντέλα με διαφορετικές χρήσεις.

«Το Shahed 136 είναι ένα αρκετά μεγάλο drone αυτοκτονίας, αρκετά μεγάλου μεγέθους, χαμηλού κόστους κατασκευής. Φτάνει στον στόχο του χρησιμοποιώντας συντεταγμένες GPS, που εισάγονται πριν από την απογείωση. Στη συνέχεια πετά αυτόνομα, αρκετά χαμηλά, χτυπώντας έναν στόχο που είναι απαραίτητα σταθερός μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά», εξηγεί ο Πιέρ Γκρασέρ, Γάλλος ερευνητής που συνεργάζεται με το κέντρο Sirice στο Παρίσι.

Αλλά υπάρχει και «το Mohajer-6, το οποίο έχει παρόμοια λειτουργία και μέγεθος παρόμοιο με το τουρκικό Bayraktar TB-2», εξηγεί ο Βίκραμ Μιτάλ, καθηγητής στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία Westpoint.

Το Mohajer-6 «είναι η ρωσική απάντηση στο TB-2 της Ουκρανίας», το διάσημο οπλισμένο drone MALE (μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής) που προμηθεύει η Τουρκία και το οποίο επίσης διακρίθηκε στα χέρια αζέρικων δυνάμεων στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας το 2020, τόνισε ο Ζαν-Κριστόφ Νοέλ, Γάλλος ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).