Ξημερώνει η 13η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και παρόλο που σήμερα τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία την οποία συμφώνησαν οι Ρώσοι, οι δυνάμεις τους συνεχίζουν να πολιορκούν τα περίχωρα του Κιέβου, ενώ μαίνονται και οι μάχες στη Μαριούπολη.
Το κατηγορώ του Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.
«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.
Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για κυνισμό, ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους προπαγάνδας, για να τους δείξουν οι κάμερες.
Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».
Ανακοινώθηκε χθες η κατάπαυση πυρός
Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.
Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 9 π.μ. για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων σε Κίεβο, Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά.
Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο βίντεο πως δεν θα φύγει από την πρωτεύουσα, παρότι ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει και διεξάγονται μάχες. «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο», «δεν φοβάμαι», είπε. «Είναι η δωδέκατη νύχτα του αγώνα μας (…). Είμαστε όλοι εδώ, όλοι δουλεύουν. Είμαι στο Κίεβο, η ομάδα μου είναι μαζί μου», επέμεινε. Κάθε μέρα που η Ουκρανία πολεμά δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες», υποστήριξε ακόμη.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ουκρανού προέδρου, ανακλήθηκαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στον πόλεμο όλοι οι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στο εξωτερικό (Κόσοβο, ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, κατά ουκρανικά ΜΜΕ).
Κατηγορίες για παρεμπόδιση αμάχων και από τη Βρετανία
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξακολουθούν να στοχεύουν διαδρόμους εκκένωσης καθώς και ότι έχουν σκοτώσει αρκετούς αμάχους, την ώρα που ξεκινά η κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα, για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συμπληρώνει ότι λόγω σφοδρών μαχών, η πόλη Ιρπίν έξω από το Κίεβο, παραμένει χωρίς θέρμανση, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και αρκετές ημέρες.
«Ανακοινώνουμε κατάπαυση του πυρός από τις 10 π.μ. (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο, αλλά και από τις πόλεις, Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επί του πεδίου της μάχης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις γειτονικές με το Κίεβο πόλεις, Hostomel, Bucha, Vorzel και Irpin, η ρωσική προέλαση εξακολουθεί να προσκρούει στην ουκρανική αντίσταση.