Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Περίπου 1.000 άνθρωποι έφυγαν από το Βορζέλ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μία φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Βέρεστσουκ είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών, ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη εδώ και 12 ημέρες και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη 1.582 άμαχοι.

Απελπιστική η κατάσταση στην πόλη

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη, όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος, αφού πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη».