Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Απελαύνει 40 Ρώσους διπλωμάτες η Γερμανία

Με πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε χθες από 40 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν εντός πέντε ημερών τη χώρα, απαντώντας στη σφαγή στην Ουκρανική πόλη Μπούτσα, στα προάστια του Κιέβου.

 

 

 

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι το μέτρο αυτό είχε εξεταστεί νωρίτερα, αλλά είχε απορριφθεί λόγω του φόβου ότι θα οδηγούσε σε απέλαση ίσου αριθμού Γερμανών διπλωματών από τη Μόσχα και ντε φάκτο κλείσιμο της γερμανικής πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Διατάχθηκαν σε συνεννόηση με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφορίων

Οι απελάσεις διατάχθηκαν σε συνεννόηση με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών και αφορούν Ρώσους διπλωμάτες που σχετίζονται αμέσως ή εμμέσως με τις υπηρεσίες της χώρας. «Στην απανθρωπιά αντιπαραθέτουμε την ελευθερία και την ανθρωπιά μας», είπε η Μπέρμποκ. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο αριθμός Ρώσων διπλωματών που έχουν απελαθεί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες από την αρχή της ρωσικής εισβολής προσεγγίζει τους 150.

Οι πιέσεις στον Γερμανό πρόεδρο

Πιέσεις προς τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προκειμένου να τηρήσει πιο καθαρές αποστάσεις από τη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις προς τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προκειμένου να τηρήσει πιο καθαρές αποστάσεις από τη Ρωσία άσκησε ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρι Μέλνικ. Ο Μέλνικ κατηγόρησε τον Γερμανό πρόεδρο ότι δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη αυστηρότητα και ότι άνθρωποι που σχετίζονται με αυτόν, όπως ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του καγκελαρίου Σολτς και πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, επίσης επιδεικνύουν κατανόηση προς τις ρωσικές θέσεις. «Ο Σταϊνμάγερ οικοδόμησε πλέγμα επαφών με τη Ρωσία επί δεκαετίες», είπε ο Ουκρανός πρέσβης. «Γι’ αυτόν, η σχέση με τη Ρωσία είναι και παραμένει κάτι θεμελιώδες, ακόμη και ιερό. Δείχνει να συμμερίζεται την ιδέα πως οι Ουκρανοί δεν υπάρχουν». Απαντώντας στις αιτιάσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως η Αγκελα Μέρκελ ευθύνεται για την άρνηση του ΝΑΤΟ να δεχθεί την Ουκρανία, η τέως καγκελάριος υπεραμύνθηκε χθες της πολιτικής της το 2008 στη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Στην εφημερίδα Welt της Κυριακής, ο ηγέτης της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ζήτησε αύξηση κατά 50% των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η χώρα του προθυμοποιείται να δεχθεί στο έδαφός της αμερικανικά πυρηνικά όπλα.