Εισβολή στην Ουκρανία: Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε από τον Πούτιν ο Φινλανδός πρόεδρος

Το γραφείο του Φινλανδού προέδρου γνωστοποίησε ότι ειπώθηκε στον Πούτιν ότι η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία επηρέαζε έντονα τη δυτική γνώμη

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός για την ασφαλή εκκένωση των αμάχων σε μια ωριαία συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.

 

 

Το γραφείο του Φινλανδού προέδρου γνωστοποίησε ότι ειπώθηκε στον Πούτιν ότι η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία επηρέαζε έντονα τη δυτική γνώμη, αναφέρει το Reuters.

Νωρίτερα, ο Νιινίστο μίλησε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Συζητείται σήμερα στη βουλή της χώρας η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σήμερα θα ξεκινήσει στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση της χώρας την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, έπειτα από μια δημοσκόπηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και η οποιά έδειξε μια ιστορική αλλαγή στην στάση των Φινλανδών πολιτών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις «απειλές» που εκτόξευσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter τo βράδυ της Δευτέρας ότι η προγραμματισμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο την επόμενη μέρα (Τρίτη) θα κάλυπτε την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν προοριζόταν ως «μια ευρύτερη συζήτηση για την πολιτική της Φινλανδίας σχετικά με τη στρατιωτική ή μη ευθυγράμμισή της».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η αίτηση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο το ενταξιακό συγκέντρωσε τις απαραίτητες 50.000 υπογραφές, «είναι λογικό να ακούσουμε τις απόψεις των υπόλοιπων κομμάτων για τον χειρισμό του ζητήματος».

Η αναφορά, η οποία ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και έφτασε τις 50.000 έως το τέλος της εβδομάδας.

Η συζήτηση έρχεται επίσης μετά από μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε χθες από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle, η οποία δείχνει ότι οι περισσότεροι Φινλανδοί τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική αλλαγή στη στάση τους σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως το 53% των Φινλανδών υποστήριξε την ένταξη της χώρας τους στη στρατιωτική συμμαχία, το 28% ήταν αντίθετο και το 19% δεν ήταν σίγουρο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, το ΝΑΤΟ είπε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εντός 24 ωρών μετά την έγκριση του φινλανδικού κοινοβουλίου.